Готови сме да обсъждаме и предложения, свързани с чисто мажоритарен избор.

Това каза председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той беше потърсен за коментар относно изявлението на президента Георги Първанов по-рано днес.

Найденов поясни, че става дума за 31 народни представители, които да се избират, без гласовете им да се преливат към гласовете по партийните листи.

Той посочи, че БСП е направила предложенията си за избор на 58 мажоритарни кандидати, като мажоритарен елемент в пропорционалната система.

Попитан дали тези 31 мажоритарни кандидати ще участват в пропорционалните листи, Найденов отбеляза, че няма забрана това да стане - както по отношение на 58-те кандидати, така и за тези 31 кандидати.

Не виждам различие между казаното от държавния глава и позициите, които вече са заявени от БСП и от парламентарната ни група, коментира Ангел Найденов.

По думите му чрез предложенията на левицата се осъществяват голяма част от идеите, които са били изложени на пресконференцията на президента.

Както по отношение на развитието и усъвършенстването на законодателството, свързано с функционирането на политическата система, така и с разширяването на участието на гражданите в управлението на страната, допълни той.

Найденов посочи, че левицата споделя всичко останало, което е свързано с възстановяване на доверието на гражданите към политиката и политиците, с преодоляване на разочарованието и апатията на гражданите.

Затова и сме направили съответните предложения в Закона за политическите партии, посочи той. Осъществихме и идеите, свързани с увеличаване на прозрачността на политическите субекти, за изчистване на избирателните списъци, въпросите по отношение купуването на гласове, добави той.

Попитан дали споделя позицията на държавния глава, че не трябва да се вдига процентът за избирането на коалиции, Найденов каза, че подобно предложение не е постъпвало и не е било осъждано.

Той заяви, че личната му позиция е, че има резерви към идеята за увеличаване прага за коалиции. Ако има конкретно предложение с конкретен процент, тогава можем да заявим и окончателна позиция, допълни Найденов.