БСП иска оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Мотивите са провалянето на такъв важен проект като АЕЦ „Белене" и съмнения за наличие на конфликт на интереси.

Това съобщиха в кулоарите на парламента бившият икономически министър Петър Димитров и Корнелия Нинова в присъствието на лидера си Сергей Станишев.

Истинската причина за оттеглянето на RWE от проекта „Белене", по думите на Петър Димитров, е липсата на яснота за финансирането на проекта.
Недоволството на RWE е породено от това, че те са чакали яснота, а вместо това чуват как Българската държава няма да финансира своите 51%, поясни Димитров.

Той предупреди, че след 10 години България може да излезе от клуба на ядрените държави и уточни, че срокът на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" изтича в 2017 година, а на 6-ти блок в 2021 година.

 Петър Димитров изрази остро недоволство от отсъствието на енергийния министър от страната и припомни: „Имаше натиск от правителството президентът да отложи посещението си в Австралия, а енергийният министър участва в това посещение."

Димитров е категоричен, че министър Трайков трябва да е тук, в България и да води преговорите с RWE.

Корнелия Нинова изтъкна, че правителството стимулира проекта „Горна Арда" и изтъкна, че МС е дал писмо за подкрепа на фирмата EVN, за където има съмнения, че Трайчо Трайков има частни интереси.

Тези съмнения се подсилват от неговата декларация за конфликт на интереси, каза Нинова и съобщи, че в нея като обстоятелство несъвместимо с неговата длъжност е посочено: „Прокурист на EVN - България".

„Подадохме сигнал до парламентарната комисия за конфликт на интереси, но вече два месеца не се предприемат мерки", изтъкна Корнелия Нинова.