БСП иска оставката на просветния министър Меглена Кунева. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Стара Загора след изнесено заседание на Изпълнителното бюро, съобщиха от партийния пресцентър.

Нинова попита какво още трябва да се случи, за да бъде освободен министър. Социалистите настояват за оставката на Кунева и поемане на отговорност от страна на министър-председателя.

Червеният лидер изтъкна, че новият закон отнема пари от държавното и общинско училище и ги прехвърля на частното, както и изключва от програмите автентични български автори за сметка на чужди.

Според Корнелия Нинова матурите са провалени заради изтичане на информация. Масово ниските оценки показвали какво е равнището на реформата и качеството й.

"Учителският събор беше гавра с българските учители – да ги докараш от цялата страна и да им държиш реч, без да им дадеш възможност да си кажат мнението. Да им кажеш, че ще им вдигнеш заплатата с 10%, а на другия ден министър-председателят го опровергава", възмути се Нинова.

Тя смята, че резултатът от всичко това е срив в качеството на образованието и се гарантирала неграмотността на българските деца. За БСП образованието било една най-приоритетните и важни сфери в българската политика.

"За нас, като партия, образованието е една от най-приоритетните и важни сфери в българската политика, защото без качествено образование, няма икономика, приходи, възможност за социални политики и младите бягат навън", каза още председателят на БСП.

По нейните думи това се плаща от българския народ като сметка за мира и спокойствието между коалиционните партньори само и само, за да са на власт. "Този модел на управление е изчерпан и искаме предсрочни избори", категорична е Нинова.

Не е достатъчно да критикуваме, трябва да посочваме и алтернатива. Освен нашия законопроект на закона за средното образование, ние ще внесем жалба до Конституционния съд (КС) и искаме отлагане на закона за една година“, заяви още Корнелия Нинова.

Валери Жаблянов обяви, че учителският събор имаше по-скоро политически характер, отколкото да помогне на учителите. „Още при внасянето на закона за образованието ние гласувахме против. В някои от клаузите му се крият тежките проблеми в българското средно образование“, заяви депутатът.

Той уточни, че новата структура на образованието предизвика сериозни сътресения и в учителското съсловие и недоумение в много местни органи на властта – кметове и общински съвети. „Те трябваше да преценят дали да намалят с един клас съществуващите основни училище или да ги направят десетокласни.

Това е абсолютно невъзможно, защото едното включва уволняване на учители и сбиване на програмата, а другото – назначаване на учители и по същество създаване на нов тип училище“, уточни той.

Жаблянов припомни и, че учебниците за първи и за пети клас не са одобрени и не са отпечатани. "БСП предложи законопроект, с който въвеждането на закона в сила да стане от 1 август 2017 г.

Той има подкрепата на повечето от учителите, директорите и хората, свързани с българското образование, които са дълбоко убедени, че реформата не може да се проведе като кампания и на инат", категоричен е народният представител.

"Учителският събор беше едно мероприятие, чиято цел остана неизвестна и на участниците в него, и на организаторите. То имаше по-скоро политически характер, отколкото да помогне с нещо на българското образование и учители“, коментира Жаблянов.

Той бе категоричен, че кратката литературна и музикална част на събора не може да компенсира ниските заплати, липсата на престиж на професията, ужасяващото състояние на дисциплината в училищата, лошото отношение на учениците към учителите.

"Борисов да поеме отговорност. В противен случай тазгодишните 30% слаби оценки, догодина ще изглеждат като блестящ пример на фона продължаващите деструктивни действия в образованието, които се предлагат под формата на някаква реформа", допълни Валери Жаблянов.