Гавра с пенсионерите е решението на Бойко Борисов да отпусне коледни надбавки в размер на 25 лв. и то само за една част от тях.

Това заяви Корнелия Нинова след заседание на ръководството на БСП. Тя е категорична, че пари има и изтъкна като аргумент - събираемостта за първите шест месеца на годината е 13 милиарда лева, а за второто полугодие при управлението на ГЕРБ е 11,5 милиарда лева.

По думите й управляващите не се справят с приходите и затова режат разходите. Според Нинова те провеждат неправилна и некоректната икономическа политика.

Робуването на идеята за балансиран бюджет в условия на криза е грешка, подчерта бившият зам.министър на икономиката и изтъкна, че всички европейски държави завършват с дефицит в бюджета, но залагат ръст на икономиката средно за Европа от 0,7% за 2010г.

Техните финансови министри са по-умни от нашия финансов министър, макар и да не са били консултанти на 100 държави и 100 премиери - приели са, че е добре държавата да прави публични инвестиции, да увеличава доходи, да влага в инфраструктурни проекти, за да може да стимулира развитието и икономиката, както и покупателната способност и производството, коментира Нинова.

Тя подчерта, че затова европейските държави завършват на дефицит, но знаят, че тези инвестиции ще доведат догодина до ръст на икономиката.

Според нея у нас на всяка цена се гони балансиран бюджет за тази година, а целта е това да доведе до похвала от европейските институции.

По думите на Нинова това обаче е за сметка на икономиката и обикновените хора. Според БСП коледните добавки за пенсионерите трябва да са поне по 50 лв. и то за всички пенсионери. Тя припомни, че по време на мандата на БСП са давали коледни надбавки за всички пенсионери.

Нинова изтъкна, че сумата за миналата година е била в размер на 150 лв.

БСП ще поиска изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов за мерките, които МВР трябва да предприеме във връзка с увеличаването на престъпността, стана още ясно от думите на Нинова, като даде за пример обирите от последните дни.

Нинова допълни, че твърдението, че има увеличено доверие в институциите е смехотворно, а обяснението от МВР, с което вината и отговорността се прехвърлят върху съдебната система, е от типа на рефрена „ние ги хващаме, те ги пускат".

Нинова добави, че правителството на ГЕРБ не се справя с организираната престъпност и затова министърът на вътрешните работи трябва да бъде изслушан във вътрешната комисия на парламента в сряда, а след това и в пленарна зала.