Днес за пореден път Калина Илиева демонстрира своята неподготвеност по основни въпроси, касаещи работата на ДФ „Земеделие".

По този начин БСП реагира на брифинга, даден от шефката на фонда и обвиненията й към бившите управляващи.

По думите на члена на ИБ на БСП Явор Гечев това е недопустима и изключително опасна проява на некомпетентност на човек, в чиито ръце е концентриран основният пакет от средства, идващи от ЕС.

Припомняме, по-рано днес от БСП обявиха, че прокуратурата проверява шефа на Държавния фонд Калина Илиева по сигнал да нанесени щети на стойност 150 милиона лева.
Освен това от БСП поставиха под съмнение ценза на Илиева и дали тя има необходимия такъв, за да заема този пост.

Гечев напомни, че благодарение на усилията на предишното правителство и екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева през 2009г. средствата по програма САПАРД бяха отблокирани за България, а действието на програмата беше удължено с една година.

Беше изготвен екшън план, който ЕК одобри", изтъкна Гечев. По думите му средствата по програмата трябваше да бъдат разплатени до края на 2009г., но заради това, че Калина Илиева вижда във всеки бенефициент престъпник, проектите не са били разплатени.

Гечев напомни, че по същото време Калина Илиева като служител в ДФ „Земеделие" - Агенция САПАРД е отговаряла за вписването в книгата на длъжниците на Фонда. „Има ли докладни от прекия й ръководител за това, че Илиева не е вписвала бенефициенти в книгата за длъжници и в книгата за лоши вземания?", попита Гечев в тази връзка.

По повод твърдението на Илиева, че Фондът плаща само на коректни бенефициенти, а не на фирми, които се разследват от прокуратурата и ОЛАФ, Гечев се позова на становище на правния отдел на ДФ „Земеделие.
В него се посочва, че разследване на БИПК или сезирането на прокуратурата не е основание за отказ за плащане по подадената заявка на бенефициента.

Явор Гечев изтъкна, че очаква отговор на въпросите, които следва да провери прокуратурата, сред които - дали със своите действия или бездействия изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева, не е причинила значителни щети на републиканския бюджет и на стопански субекти в размер на около 150 млн. лева.

По повод твърденията на Илиева, че не е известно да е образувана прокурорска проверка по сигнала на Явор Гечев за причинени щети на бюджета, от БСП показаха копие от постановление за образувана проверка от прокуратурата.