БСП настоява за касиране на изборите в Сандански и още днес общинската служба на партията ще внесе жалба в ОИК и ЦИК.

Това съобщи след заседание на изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов.

Изпълнителното бюро отхвърля и осъжда порочния модел на самоуправление, който се налага чрез манипулиране на изборите в Сандански, съобщи още Николов.

Това е опит за феодализация на общината от икономически структури и представлява опасност както за демократичното развитие на общината, така й за гражданите на Сандански, коментира Николов.

Той съобщи още, че БСП настоява националните ръководства на Радикал-демократическата партия в България и Народняшка земеделска партия "Никола Петков" да обяснят на обществото как са стигнали до изборните резултати.

В позицията си по вота в Сандански изпълнителното бюро на БСП се противопоставя на неправомерните опити за намесана кмета върху изборните резултати и изказва благодарност на ръководството и служителите на МВР, които професионално са си свършили работата и са ограничили опорочаването на изборите.

Ивелин Николов съобщи още, че в приетата позиция изпълнителното бюро изразява учудване от поведението на районната прокуратура, която се е съгласила на споразумение с нарушителите на закона, което, както той подчерта от юридическа гледна точка може да е издържано, но в гражданска и морална е недопустимо.

„Ще внесем жалба в прокуратурата срещу това споразумение", заяви Николов.

Той съобщи още, че в края на месеца ще бъдат готови предложенията за промени в закона за политическите партии и изборните закони.

Припомняме, в неделя се проведоха частични местни избори, като резултатите от тях последователно се оспорват от ГЕРБ, БСП и редица други политици, които възразиха срещу практиката на "купуване на гласове".

Впоследствие, се стигна и до осъждане на бизнемена Никола Малче. Той беше осъден на шест месеца пробация и глоба от 2 500 лева за купуване на гласове.