ГЕРБ посегнаха на млякото на децата. Това каза в декларация социалистът Георги Стоилов. Той атакува постановление на МС за програмата училищен плод и мляко.

Според червените се създавал монопол. Наредбата създава сериозно безпокойство за това дали все пак българските деца ще имат достъп до плодове и млечни продукти, по мнението на Стоилов.

Кой носи отговорност за закъснението, за липсата на каквато и да е комуникация с тези, които досега са изпълнявали ангажимента и са доказали възможността да реализират програмите, допълни социалистът.

За повече от 90% от децата продуктите по европейските схеми се доставят от търговци, защити Десислава Танева от ГЕРБ. За никакъв монопол не може да става въпрос, камо ли за приближен до властта, посочи тя.

Не виждам нищо лошо в промените, а напротив, наредбата е в подкрепа на българското производство, категорична бе Танева. Не сме нарушили, какъвто и да е интерес с промените в Наредбата за схемите за хранителни продукти в учебните заведения, обясни и ресорният министър Румен Порожанов.

Наредбата е пусната за съгласуване публично в началото на месец април. Той поясни, че са направени няколко срещи при вицепремиера Валери Симеонов, който е имал бележки по нея и част от тях са отразени.