БСП представи алтернативния си бюджет. Нашият бюджет е бюджет на развитието. Това обясни лидерът Корнелия Нинова.

Предлагаме сериозна данъчна промяна, подчерта тя. Въвежда се подоходно облагане. Левите искат отмяна на плоския данък. Част от данък доход ще остава в общините.

Предлагаме преизчисляване на всички пенсии, изтъкна още червеният водач. Левите искат един учебник по един предмет и той да е безплатен до 12 клас. Предлагаме разумен бюджет и не вкарваме държавата в дългове, похвали се Нинова. Бюджетът ни е финансово гарантиран, бюджетът е социално ориентиран, допълни тя.

Румен Гечев смята, че бюджетът на ГЕРБ не решавал въпроса за догонващия растеж. Предложението на управляващите не намалявал социалната поляризация. Не се решавал въпросът за регионалните различия. Държавата не е враг на пазарната икономика, изтъкна още Гечев и обясни, че именно затова левицата предлага повече роля на държавата в икономиката.

ГЕРБ не променят данъчната политика, критикува червеният депутат. Социалистите предлагат реформа и в здравния сектор. Предлагаме промяна в системата, заяви Гечев. Социалистите предлагат и диференцирано ДДС. Болниците няма да бъдат търговски дружества, предлагат още левите. Червените искат безплатни лекарства за децата до 14 години.