Навсякъде административният капацитет е смазан и това е причината да се случват сривове и провали като този с изтеклите теми за матурата.

Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разширеното заседание на Съвета за образование, наука, младежта и спорта към НС на БСП в Русе.

Станишев определи политиката, която правителството води в ключовите сфери на образованието и науката, като авантюризъм, основан на посредственост.
По думите му на преден план се извежда частният бизнес интерес за сметка на науката в България.

Лидерът на БСП изтъкна, че правителството не разбира от аргументи и единственият начин да се даде реален отпор е да се чуе гласът на несъгласните и да се протестира.

Станишев напомни, че по подобен начин - със силен обществен натиск, беше възпрепятствано приемането на лобисткия закон за ГМО.

Важно е да има обществена съпротива срещу това, което се случва. Важно е да се оказва съпротива на глупостите и вредните неща, подчерта бившият премиер.

Станишев изрази и тревогата на социалистите, че се върви към ликвидация на БАН.
По думите му съкращаването на средствата с 20% ще удари качеството на образованието.

Лидерът на БСП напомни, че управляващите са закрили и Компанията за нанотехнологии, която е давала реален шанс на страната ни да се превърне в икономика на знанието.
Като друг пример за некомпетентност Станишев посочи проблемът с Киото и отнемане акредитацията ни да търгуваме с парникови емисии.

9 месеца министърът на околната среда не си помръдна пръста и за пореден път излъга, че предишното правителство е било виновно", изтъкна Станишев.

Пълна некомпетентност! Министърът трябва да си ходи, още вчера!", подчерта лидерът на БСП.