Изпълнителното бюро на БСП излезе с остра декларация по повод провеждането на така наречения "Луковмарш".

"За поредна година сме на път да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната си история. Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза", изтъкват от левицата.

В декларацията се казва още, че под фалшив предлог, че се защитава възраждането на българската държава и нейния просперитет, организаторите на Луковиямарш отново ще поведат млади хора в подкрепа на омразата и ненавистта.

"Провеждането на т.нар. "Луковмарш" е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество - общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта", подчертават от БСП.

Стотици срещу Луковмарш в София зоват: Без нацисти по улиците ни

Стотици срещу Луковмарш в София зоват: Без нацисти по улиците ни

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че разчита на службите и полицията да успеят да осигурят опазването на вътрешния ред при евентуално шествие на "Луковмарш"

От Изпълнителното бюро са убедени, че шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век, е огромна грешка.

"Настояваме, всички политически партии, поддържащи европейските ценности, публично да се противопоставят на поредната манифестация на нацизъм и ксенофобия и категорично да осъдят всички форми на фашистки и националистически прояви", призовават от левицата.

БСП се обърна и към кметa на София Йорданка Фандъкова с призива ясно да заяви позицията си по темата "Луковмарш" и отново да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата.

"Наш дълг е да се противоставяме на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация", допълват от левицата. 

Те призовават всички институции и политически партии категорично да защитят и този път европейските и националните ценности на толерантност и солидарност.