Снимка: emaxpress
Загрижени сме за положението на българските общини, за тяхното икономическо състояние в резултат на кризата и за конфронтационната среда, в която работят.

Това е позицията на председателя на НС на БСП Сергей Станишев, която той изложи след края на Националното съвещание на партията с представители на БСП в местната власт, която се проведе в Сандански.

Анализът ни по отношение на бюджетите е много тревожен", заяви Сергей Станишев. Социалистите очакват в средата на годината общините да влязат в структурен дефицит от около 600 млн. лв. заради намаляването на собствените приходи и едновременно с това по-малката държавна субсидия.

Те ще бъдат неспособни да изпълняват свои основни местни дейности. Ще бъдат затруднени в социалните си ангажименти към детските градини и в политиките си в подкрепа на безработните", предупреждават от БСП.

Сергей Станишев е категоричен, че е необходима промяна на отношението на управляващите спрямо местната власт. По думите му в момента върви процес на централизация. Едновременно с това централната власт прехвърля ангажименти на местната власт, в това число и по отношение на безработицата. „Безработицата се превръща в огромен проблем", предупреди лидерът на БСП.

Сергей Станишев напомни уедно следизборно обещание лично на Бойко Борисов, който заяви преди време, че 50% от данъка ще отива в местната власт. „Очакваме ако има последователност, това да се изпълни", отбеляза лидерът на БСП.

Според лидера на БСП внушенията, че парите от европейските фондове са осигурени на местната власт, не отговарят на реалната ситуация. По думите му държавата прехвърля отговорността по финансирането на проектите по европейските фондове на общините, които обаче нямат приходи и дори не могат да осигурят мостовото финансиране.

Станишев отбеляза, че има идея представители на левицата в местната власт да заминат за Брюксел, където да информират ЕК за проблемите, с които се сблъскват в работата си с еврофондовете и финансирането.

Не приемаме политическия натиск, който систематично се оказва върху кметовете", категоричен е Станишев. По думите му няма община, в която едновременно да не текат няколко десетки проверки. Лидерът на БСП заяви, че контрол е необходим, но той трябва да бъде принципен, а не селективен.

Председателят на социалистите коментира, че работата на администрацията е блокирана. „Никой не смее да поеме никаква отговорност. Всички се страхуват. Хората в администрацията се шегуват, че всеки подпис е крачка към затвора", отбеляза Станишев.