Документите на 10 кандидат-членове за Комисията за отваряне на досиетата на бившата държавна сигурност са постъпили до този момент в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Сред тях няма кандидати издигнати от БСП и Атака, уточни председателят на комисията Николай Свинаров.

По думите му документите на постъпилите кандидатури ще бъдат предадени за проверка за чисто минало в Националната служба за сигурност.

Ако БСП и Атака не внесат предложения ще има комисия без БСП и Атака, каза още Свинаров.
Той допълни, че от социалистическата партия са уверили, че до вторник ще имат кандидатури.

В противен случай, каза Свинаров, ще бъдат внесени десетте кандидатури и получилите девет от тях най-много гласове ще съставят комисията без да се приемат предварително принципи за организация и без квоти.

Свинаров каза още, че най-вероятно по следващата седмица ще бъде гласуването на комисията в пленарната зала на Народното събрание.
Бившият военен министър изрази увереност, че до 15 февруари вече ще имаме Комисия за отваряне на досиетата на бившата държавна сигурност.

Припомняме, становището на БСП по съставянето на комисията е, че тя не трябва да бъде сформирана по квотен принцип, а избраниците да бъдат хора, които имат обществена и професионална подкрепа.

В същото време, преди дни от ДПС поискаха спешна среща на тристранната коалиция, на която да бъде решено за комисията.

До момента свои предложения са дали НДСВ, ДПС, ДСБ, а снощи след бурно заседание парламентарната група на ОДС излъчи своята номинация, репресираният Георги Константинов.