Едва на 30 август от "Сименс" постъпва информация за напредък на системата за издаване на новите документи за самоличност.Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол.

Той отговаря на 4 питания от депутати на БСП за новите документи за самоличност и възникналите проблеми за гражданите.

Социалистът Атанас Мерджанов попита министъра за системата за изработване на новите български лични документи и за анекс и неговото съдържание към договора за изработка на новите лични документи.

С два въпроса към Цветан Цветанов се разписа и Антон Кутев - относно мерките за осигуряване на навременно издаване на новите документи за самоличност и за събраните суми от такси за издаване на новите документи за самоличност.

Към момента според министъра е постигнат капацитета на системата по договор. Все още обаче не е постигнато необходимото качество на услугата, каза Цветанов.

По думите му от "Сименс" са обещали да подобрят и качеството на обслужването на хората, които искат нови лични документи.

За периода 1.06.- 27.08.2010 системата е работила напълно само 4 дни от 28 работни дни, стана ясно от думите на Цветанов. През този период МВР предприе редица мерки за подобряване на работата, изтъкна той.

Министърът обясни, че е бил в непрекъснат контакт с централата на "Сименс" в Мюнхен. Въведен е удължен работен ден за служителите на МВР, ангажирани с издаването на новите документи. Цветанов припомни, че е удължен срокът на валидност на старите лични карти и шофьорски книжки.

40 допълнителни штани бройкиса разкрити в столичната дирекция на МВР, каза Цветанов. 56 щатни бройки са отпуснати за дирекциите във Варна, Пловдив и Кърджали, допълни той.

Има все още натрупване в сутришните часове, обясни настоящата ситуация министърът. В следобедните часове няма опашки според него.

От "Сименс" предлагали нова унифицирана бланка за издаване на лична карта, шофьорска книжка и задграничен паспорт, каза още силовият министър. В момента, по думите му, се прави анализ дали с въвеждането на тази унифицирана бланка, ще облекчи обслужването.

До 8 септември 2010 година 47 милиона лева са постъпили по сметката на МВР в БНБ от такси за издаване на документи за самоличност, каза още силовият министър.

2 преходни правителства са имали възможност в рамките на 5 години да решат този въпрос, изтъкна вътрешният министър. Кабинетът "Станишев" в 12 без 5 подписва договора със Сименс, без да е ясна процедурата за изпълнение.

Според Цветанов той имал алтернатива да прекрати договора със "Сименс", да плати неустойка и да загуби нови 6 месеца и да вкара страната в наказателна процедура от ЕК.
Аз съм отговорен човек и ще защитя интересите на държавата, категоричен бе той. Ще вземем обезщетения за забавянето, допълни той.

Символика в датата, на която стартира кампанията на МВР за издаване на новите лични документи - 1 април, видя червеният депутат Атанас Мерджанов. Според него акцията на МВР за новите документи се превърнала в "тежка сага и изпитание за българските граждани". Мерджанов бе категоричен, че проблемът е резултат от "управленска импотентност".

Оправдавате се с фирамата "Сименс", но това е резултат от управленска импотентност, категоричен бе депутатът. Той изтъкна още, че проблемите около новите лични документи са провалили плановете на българите.

Резултатът - хората вече се бият по гишетата, посочи Мерджанов, визирайки вчерашния случай във Варна.

От БСП още обвиниха министъра, че се е забавил с 6 месеца да започне кампанията за издаване на нови лични документи. Договорът, подписан от предишното правителство за издаване на нови документи, е бил перфектен, според червените депутати.
Вие носите лична и пряка отговорност за целия този хаос, категоричен бе Атанас Мерджанов.

Според Антон Кутев пък Цветан Цветанов не е осъществил достатъчен контрол върху целия процес на издаване на новите документи. Според червения депутат не са обучени за работа с новата система служителите на МВР.

Именно на тези обвинения Цветанов реагира остро и „контраатакува", изтъквайки, че правителствата на НДСВ и БСП са имали 5 години, през които да въведат новите документи, но не са се справили.

По-късно в кулоарите на парлемнта вътрешният министър каза, че е подписан анекс към договора със Сименс, за да бъде отстранено забавянето в изпълнението. Съществена промяна по договора няма, има само уточняване на графика, обясни той.

Парите, които са в БНБ не се превеждат към фирмата, поясни вътрешният министър.

Според Цветанов основният въпрос е защо е сменена системата за издаване на лични документи от централизирана в децентрализирана.
Това е станало през 2008 година от кабинета "Станишев".

Той обясни, че ако системата е била централизирана, документите щели да се отпечатват на едно място и нямало да се получават сривове в областните центрове.

БСП по времето на Румен Петков решили документите да се издават по централизираната система. След като поста на вътрешен минситър се поема от Михаил Миков е решено системата да е децентрализирана. Тази система е доста по-скъпа, коментира Цветанов.

По-късно от БСП дадоха брифинг по темата. Социалистите настояват договорът със Сименс и анексът към него, подписан от Цветанов да бъде представен на медиите и българското общество.

В последните няколко дни министър Цветанов излъга няколко пъти, заяви Антон Кутев. Преди дни казал, че няма подписан анекс, а днес точно обратното.
Той се опитва да прикрие факти, категоричен бе червеният депутат.

Според него Цветан Цветанов не трябва да е вицепремиер. Не бих искал моят вицепремиер да лъже, когато се изправи пред НС, посочи Кутев.