В 10 часа БСП започва консултации за вот на недоверие към кабинета "Борисов 2".

Първите разговори ще са с групите на ДПС и БДЦ. В следващите дни предстоят разговори и с другите опозиционни партии.

Социалистите са изпратили писмо с покана и до "Атака", но до снощи отговор за насрочване на разговори нямаше.

Обсъжда се и темата на вота дали да е за сектор "Сигурност", за здравеопазването или социалните неволи на управлението.

Разговорите за търсене на подкрепа за вот на недоверие срещу правителството са на ниво лидери.

Председателят на "БСП Лява България" Михаил Миков седна на масата за преговори с ДПС. От страна на движението на поканата се отзоваха двама от съпредседателите на парламентарната група Четин Казак и Мустафа Карадайъ, както и зам.-председателите Ферихан Ахмедова и Станислав Анастасов.

Социалист номер 1 разкри в първите минути на срещата, че ще потърсят подкрепа за вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2" за водената политика в сектор "сигурност", здравеопазване или социалната политика.

"Възникнаха обаче и други теми, които очертават достатъчно кризисни процеси, свързани с прокарваните политики от правителството, които също могат да бъдат тема на разговора", загатна Миков.

"Вотът на недоверие е основаният инструмент на Конституцията за въздействие на властта, независимо дали един ход ще бъде реализиран - дали ще има оставка или не", отбеляза в началото на разговорите Карадайъ.

Във вотовете на недоверие той съзря поведение, с което опозицията алармира изпълнителната власт за евентуални корекции.

"В диалог и конкретен разговор да стигнем до отговорно политическо решение", си пожела ДПС депутатът. И той се съгласи с твърденията на левицата, че има доста теми в страната, които се провалят. "Въпросът е в тези консултации да стигнем до теми, по които можем да внесем вот на недоверие", отбеляза Карадайъ.