Модернизирането на градския транспорт в големите градове и мерките за енергийна ефективност, изпълнявани от със средства от бюджета и ЕС, имат най-голямо влияние върху подобряването на околната среда.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която заедно с посланика на Франция у нас - Ерик Льобедел, отличи общините лауреати в категориите "Устойчива мобилност" и "Енергийна ефективност на сградите" в тазгодишното издание на конкурса "Екообщина 2017 г.".

Той се провежда за втора поредна година от посолството на Франция в България, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството е един от партньорите на инициативата, допринасяща за повишаването на осведомеността на българските общини по темите, свързани с устойчивия град.

В категория "Устойчива мобилност" наградите получиха общините Самоков - за изградените 10 км велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили, и Бургас - за проектите си за интегриран градски транспорт и интегриран модел за управление и контрол на обществения транспорт.

Призовете за "Енергийна ефективност на сградите" отидоха в общините Смядово и Габрово заради множеството успешни проекти и инициативи за енергийна ефективност.

Заместник-министър Николова подчерта важността на опазването на околното пространство и призова за повече усилия от институциите и обществото, насочени към подобряване на климатичните условия и намаляване на вредните въздействия.

Според нея, през последните години българските общини са направили немалко стъпки, за да подобрят качеството на живот в населените места.

"Узряхме много в годините в подхода си към околната среда и заобикалящото ни пространство. Ако в началото на членството ни в ЕС наш основен приоритет бе търсенето на финансиране, за да покрием определени дефицити в различна инфраструктура, за да постигнем ефект за градовете и те да се развиват, днес говорим затова, не само да модернизираме и подменим обществения градски транспорт, а колко вредни емисии бихме спестили от това в града." - посочи Деница Николова.

Според нея България вече е извървяла пътя си по отношение на екологичното развитие и даде пример с плановете за градско развитие, в които все по-често се говори за замяна на превозните средства с алтернативни методи на придвижване, разширяването на зелените площи, изграждането на паркове и детски площадки.

"МРРБ влага не малко усилия по отношение на подкрепата на политиката за екологична среда", каза още зам.-министър Николова.

Тя подчерта, че в програмния период до 2020 г. с европейско финансиране се реализират мащабни проекти за устойчивата градска мобилност за подобряване на трафика, намаляване на вредните емисии и развитие на алтернативни варианти за предвижване.

По думите й, знакова в това отношение инвестицията за интегриран градски транспорт на София, който е дал добри резултати за подобряване на качеството на въздуха. Мерките за енергийна ефективност на обществени и многофамилни жилищни сгради също дават не малък принос в качествената среда за живот.

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметове, представители на фирмите, спонсори на конкурса и др.