„Продължавам да съм отличен експерт и бях отличен министър. Свърших една великолепна работа с екипа, който е отличен".

Това заяви екоминистърката в оставка Нона Караджова по време на парламентарния контрол, провокирана от Георги Божинов от БСП, който й препоръча да бъде поне на нивото на експерт, като каквато я познавал. „Политическата отговорност Ви затисна и загубих експерта във ваше лица", поясни препоръката си той.

Караджова аргументира „отличната си работа" с цифри - „За програма ИСПА за две години успях да докарам 93%. Програма „Околна среда заварих с под 1% усвояемост, без нито един подготвен проект. Програмата беше и спряна. В момента оставям подредена програма с работеща система, с 20% разплащане и договорени всички средства по програмата".

Караджова се похвали и че в сектор „Води" и по програма „Околна среда" има в момента въведени пречиствателни станции за над 2 милиона еквивалент жители и още толкова са в изпълнение.

Екоминистърката в оставка не пропусна да упрекне предишното правителство, че тогава са изграждани тръбопроводи и канализации към обезлюдени села. "

Един милиард лева дадохте за канали, които отиват наникъде", заяви в отговор на Божинов още тя.

Докато министърът в оставка Караджова съобщаваше самооценката си, от Института за модерна политика обявиха последното сондиране на общественото мнение от февруари месец.
Според изследването рейтингът на Нона Караджова е следният - 8,5% одобрение, срещу 31 на сто неодобрение.

Георги Божинов от БСП отправи упреци към екоминистъра в оставка и цялото управление на ГЕРБ и за завода за боклук на София.
Конкретният повод е значителното изоставяне на изграждането на завода. В отговора си от парламентарната трибуна Караджова призна: „Да, това е труден проект, най-големият проект на ОП „Околна среда" като съоръжение. Подготовката и строителството му изискват дълго време", каза тя.

Караджова посочи, че предстои подписване на договор със строител на завода и че Столична община ползва експерти на Европейската инвестиционна банка и предпочита, колкото и да е дълга процедурата, да бъде подкрепена от европейски експерти.

Първата и втората фаза на завода са одобрени от Европейската комисия, подчерта Караджова и подчерта, че се оценяват финансово-икономическите експлоатационните и технически аспекти. Проектът е одобрен като отговарящ на изискванията, както на европейското, така и на националното законодателство, категорична бе министърът на околната среда и водите.

Според Божинов обаче, България е успяла да изгради далеч по-сложни от този проект заводи преди 40 години. Той изтъкна, че проблемът е другаде, а не в сложността - избраната технология. По думите му тя вече е икономически неефективна в Европа и този завод ще доведе до непосилни цени за третиране на отпадъците.

Който е плащал 250 лв., да се приготви за 500 лв., а за един тон отпадъци фирмите ще трябва да плащат 870 лева, прогнозира червеният депутат. Той бе категоричен, че този проект е неразумен и икономически неефективен.

В своя защита Караджова изтъкна, че ЕК го е одобрила.