Председателят на Коалиция за България Михаил Миков изтъкна, че днес управляващи и опозиция отбелязват тържествено заемането от България на мястото, което исторически, културно, ценностно и географски винаги е заемала.

Както се очакваше, тонът в словата на шефовете на парламентарните групи на управляващото мнозинство бе леко приповдигнат.
Миков изтъкна, че може би има историческа логика и справедливост човекът, подал молбата за членство на България в ЕС през 1995 г., днес да ръководи това тържествено заседание (Пирински,бел.ред.).

Червеният депутат посочи и приноса на 40-то Народно събрание, заявявайки, че усилията са били адекватни на времето.
Това бяха усилия и на управляващи, и на опозиция, и институции, и граждани в името на общата кауза.

Крайното противопоставяне и тяснопартийните цели отстъпиха място на съгласието за общата цел - Европа, поясни той.

Но дори и пълноправен член на ЕС, ние сме последни по жизнен стандарт, посочи Миков и каза, че голямото предизвикателство, в частност за социалистическата партия, е как да успеем да се възползваме от възможностите, които дава ЕС за по-добър живот на нашите сънародници.

Ако искаме промени в Конституцията, това е за повече ред и законност в България, повече справедливост и свобода за българските граждани, защото го заслужават и ще поискат да усетят европейското качество на живот, заяви Миков.

Предстои усилена работа, за да може стандартът на живота да се изравни или поне доближи с европейския, изтъкна Анелия Мингова шеф на ПГ на НДСВ.
Тя подчерта, че царското движение ще продължава да настоява за повече свобода на местните власти и ще се стреми да привлече повече съмишленици.

Днес всеки политически субект би трябвало да опакова в подходяща форма своето послание в ЕС, заяви в приветствието си лидерът на ДПС Ахмед Доган и веднага добави в присъщия си метафоричен начин на изказ, че всяко послание е като Двуликия Янус.
Единият образ е свързан с въпроса кои сме ние и къде се намираме като държава и състояние, а другата му страна е еманация на това към какво се стремим и за какво ще се борим в ЕС, поясни Доган.
Тези две измерения на посланията, коментира той, са свързани с философията на европроекта за интеграция на европейските държави в единен субект.
Затова всяка европейска държава от момента на включването си в ЕС започва да изживява своя уникален катарзис в преосмисляне на параметрите на политиката за национална идентичност и хармонизирането й с насоката на развитие на европейската идентичност, посочи той.

Съгласно резултатите на този процес на преосмисляне на националното ни статукво, ние получаваме в различна степен и легитимиране на европейската си идентичност, допълни той.
Доган посочи, че европейската идентичност не е априори даденост по право, а е функция от правенето на европейска политика, за усвояване на европейски ценности и европейски интереси.

ЕС е геополитически проект, а не клуб за любителите на общата ни континентална география, история и митология, изтъкна лидерът на ДПС.
По думите му общото европейско пространство, общата история и култура са твърде скромни, за да се положат като фундаменти на евроидентичността, защото разделителните признаци са повече от обединителните.

Би било опасно, ако така разбирана евроидентичостта, се превърне в стратегия за правене на европолитика, предупреди Доган и поясни, че директното свързване на идентичността с политиката в наше време не решава проблеми, а създава такива.

Лидерът на ДПС изтъкна в изказването си, че мултикултурността на Европа е предимство, а не недостатък и че процесите на интеграция и идентификация са взаимно свързани и взаимно зависими.
Доган отправи посланието, че от нас се изисква да сме в час по европолитика, да бъдем изобретателни и адаптивни, отворени и предприемчиви, свободни и отговорни, за да кажем след време, че „бяхме във времето, защото времето беше в нас".