Според министъра на регионалното развитие бюджетът на МРРБ е намален драматично и това е заради преминаването на НАПИ към министерството.

Плевнелиев каза това, цитиран от БНР, по време на среща с посланици от страни от ЕС, на която бяха обсъдени големите инфраструктурни проекти на България.

Общественото мнение, че строителното министерство е получило повече пари за следващата година, е напълно погрешно, каза министър Плевнелеиев и се аргументира:

Ако видите бюджета на МРРБ за миналата година, който примерно е бил 100 млн. и ако видите бюджета на НАПИ, който е бил примерно 700 млн. и ги съберете заедно, а сега вече това е само МРРБ, защото НАПИ е второстепенен разпределител и неговият бюджет минава през бюджета на МРРБ, ще видите, че драматичното увеличение от 100 на 600 е едно драматично намаление.

Плевнелиев отказа да прогнозира с колко ще бъде намален бюджетът на министерството. Напомни обаче, че очаква отговор за необходимите 27,6 млн. лв. за спрените преди време 41 общински проекти, заради липса на средства.

Чакаме ги от министерството на финансите, решението ще дойде в събота, не искам да си помисля, ако то бъде отрицателно, коментира той.

Посланиците на европейските страни от своя страна са изразили сериозна загриженост от липсата на системи за прехвърляне на средства от министерства към общините и за кооперирането по между им при изпълнените на проектите.

По думите на Плевнелиев единият от посланиците е казал, че в България общините още не са се научили и ги определил като замъци с ровове около тях, в които са пуснали крокодилите.