октайКасим Дал направи смела постъпка и трябва да бъде поздравен. Това заяви бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай в ефира на „Нова Телевизия" по повод оставката на Дал като член на Централното оперативно бюро на партията.

"Оттук нататък на дневен ред идва оставката на Доган", заяви Октай. Той заяви, че е бил наясно, че Касим Дал прави всичко възможно, за да подкрепя Сокола, но нервите му все някога нямало да издържат.

ДПС мълчи.
Още..

Осман Октай посочи, че Ахмед Доган с действията си по време на предизборната кампания е вкарал цялата партия в изолация, като буквално е обявил война на всички останали политически сили. Бившият зам.-председател на ДПС припомни за заканите на Сокола („Който нож вади, той от нож умира"), твърденията му, че разпределя порциите в държавата и настроенията за етническа омраза, изразени от него в публичното пространство.

По думите на Октай, всички партии се пазят като дявол от тамян от контакти с Движението за права и свободи, което се е отразило и на външнополитическите й позиции. От друга страна, самият Доган се скри в сараите и не присъства в политическия живот, посочи бившият му заместник.

Според Осман Октай Касим Дал е напуснал ръководството на ДПС и е написал „кървавото писмо" до Сокола с надеждата нещо да се промени. Дал е човекът поел ангажимент да реформира партията и да наложи млади лидери, посочи още Октай. По думите му това е станало още по наложително след последните конфронтации в движението.

Ловешкото ДПС поиска оставката на Сокола
Още...

Бившият зам.-председател на ДПС заяви, че е имало идея Ахмед Доган да бъде пенсиониран като почетен председател, но това не се е случило. Вместо това част от хората около Касим Дал като Хасан Адемов и Ремзи Осман са били вкарани в изолация по време на предишната конференция.

Осман Октай заяви, че напусналият вчера ДПС ръководител е изключително информиран човек. "Убеден съм, че Касим Дал знае съдържанието на разработка "Лиани". Считам, че Касим Дал има какво да каже за т. нар. "нелегално минало" на Доган и разработките по тяхно управление", добави още той.

Бившият заместник на Доган посочи, че даже след изпадането си в немилост, Касим Дал е човекът, който се срещна с турския министър-председател при посещението му у нас. Въпреки това, Октай отрече Дал да е фаворит на Анкара.

Моделът "Доган" трябва да се смени и партията трябва да се отвори и да не се поставя в конфронтация. Трябва да се търсят пътища за всякакъв вид интеграция, което ще свали напрежението, категоричен бе Осман Октай.

Той посочи, че каузата, която е на дневен ред в момента, е интеграцията на т.нар „смесени райони", които са изолирани и се превръщат в гета. По думите му те се контролират от близки до Доган групировки, които тероризират населението. Октай даде пример с Дулово, където хората, за да оцелеят, трябва да се послушни.

Според него позицията на Касим Дал ще изиграе много важна роля през следващите избори. Осман Октай посочи, че предстоят тежки месеци, през които „ще се излее много кал" върху бившия лидер на ДПС. По думите му е възможно да се появят и СРС-та, уличаващи го във финансови злоупотреби. Въпреки това Октай призова хората да подкрепят Дал.