Зам.-министърът на на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова заяви, че България може да ползва опита на Холандия по отношение на развиването на т. нар. "умни градове". Министърът взе участие във форум, посветен на темата и организиран от посолството на Холандия в България. Тя отбеляза, че 70% от населението на Европа е съсредоточено в големите градове, което ги изправя пред сериозни предизвикателства, свързани с развитие на инфраструктурата и опазването на околната среда.

"Устойчивото и интегрирано градско развитие е залегнало сред целите на ЕС и е тема, по която работим", отбеляза Николова и допълни, че по силата на приетия Пакт от Амстердам, градското развитие е определено като приоритетно.

Николова поясни, че за изпълнението на тази важна задача се разчита, както на средствата от фондовете на ЕС, така и на инвестициите от държавния бюджет. През програмния период 2007-2013 г. по линия на Оперативна програма "Регионално развитие" са инвестирани над половин милиард лева за внедряване на интелигентни мерки в седемте най-големи български града - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен и Стара Загора. Това включва и системи за мониторинг на трафика, които дават възможност за по-добро предвижване и оптимизиране системата на градския транспорт.

В програмния период до 2020 г. страната ни ще инвестира още над 300 млн.лв. в проекти за управление на трафика в 39 града. Благоевград, Габрово, Враца са сред градовете, които в настоящия момент ще изпълняват проекти. Стартира и втора фаза за надграждане на проектите за градския транспорт в 7-те големи града.