Коалиция за България ще поиска Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа поведението на председателя на парламента Цецка Цачева.

Това заяви Петър Курумбашев от името на парламентарната група, цитиран от БиТиВи.

Според него 1 г. е време за оценка както на правителството, така и на парламента и на дейността на председателя на парламента.

Искането е свързано с множество нарушения на правилника на НС и Конституцията, посочи Курумбашев.

Той добави, че многократно е нарушавано правото на народни представители на парламентарен контрол над министрите.

Курумбашев поясни, че от 25 въпроса и питания към министър-председателя, направени от депутати на Коалиция за България - 11 са върнати. Връщат се въпроси по собствена преценка или некомпетентност, подчерта още депутатът.

По думите му има много случаи на "допуснати гафове от председателя на парламента". Всяко прехвърляне на вина към заместник-председателя Лъчезар Иванов и двамата колеги - Светлин Танчев и Пламен Цеков е бягане от отговорност.

Цачева допуска двоен морал - когато се нарушава правилника от депутати от опозицията, се прави забележка, а когато има нарушение на представител на управляващите - не, според Курумбашев.

Той изтъкна и други нарушения на Цачева - отказ за даване на дума на засегнат за лично обяснение, нарушения по начина на водене на пленарното заседание, манипулиране на кворума.

Има назидателен и менторски тон към народните представители, заключи Курумбашев.