Авторитетното издание "Политико" твърди, позовавайки се на източници в Брюксел, че България разглежда като възможни заместници на Кристалина Георгиева в Европейската комисия четири кандидатури.

Първата кандидатура била на Илияна Цанова, която в момента е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, а у нас се е изявявала като вицепремиер на двете служебни правителства, сформирани от Плевнелиев през 2013 и 2014 г.

Друг възможен кандидат била Лиляна Павлова, която е министър на регионалното развитие в оставка.

Третият кандидат, разглеждан от българското правителство за еврокомисар, била Екатерина Захариева, която в момента е министър на правосъдието в оставка.

Четвъртият български кандидат била Илияна Иванова, която в момента работи в Европейската сметна палата.

Изданието отбелязва, че наследникът на Кристалина Георгиева ще бъде номиниран от временно правителство в София. Припомня се, че след победата на президентските избори на "проруския социалист" Румен Радев, премиерът Борисов подаде оставката на правителството. Настоящият президент Росен Плевнелиев се очаква да назначи служебно правителство, което да организира предсрочните парламентарни избори в началото на следващата година.