Щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас.

Такава убеденост държавният глава Росен Плевнелиев изказва в обръщението си към българския народ по повод националния празник на Съединението - "една от най-светлите и паметни страници в новата българска история".

„С трепет си припомняме думите, които на 6 септември 1885 г. разтърсиха Европа: „Братя! Часът на нашето съединение удари!“, посочва държавният глава.

Именно в прочита на значението на днешната дата в думите си Плевнелиев откроява тежестта на обединението на нацията.

„Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ. Народ, който броени години след своето Освобождение намери сили с високо вдигнато чело да се противопостави на егоистичните планове на Великите сили”, заявява Росен Плевнелиев.

Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света, допълва президентът и призовава:

Нека съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година - в наситения с изпитания свят единствено заедно, с обединения потенциал на целия народ, можем да вървим напред, да покоряваме най-стръмните върхове и да изпълним и най-отговорните национални задачи.

С благодарност и преклонение в цяла България отново ще прозвучат имената, проправили пътя на нашето Съединение... Нека тяхната решителност и безкористност ни дават сили в стремежа да изградим модерна и просперираща България. Поклон пред дейците на Съединението! Да живее България!