"Изборният кодекс не е епруветка, с която да се правят експерименти, за да си види кога ще се взриви", заяви Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Според него въвеждането на мажоритарна система без дебат и добро обмисляне може да убие демокрацията в България.

"Да внасяш законопроекти без дори да имаш ясна представа какво следва от приемането им с оправданието, че хората така го искат не е вслушване в избирателите, а бягане от политическа отговорност", добави Делчев.

Според него задължително трябва да има дебат и Изборният кодекс да се промени така, че да няма възможност вота на избирателите да се манипулира. По думите му въвеждането на различни системи е грешен ход, който "няма да реши проблемите на болната ни демокрация". Но в ГЕРБ нямала политическа воля за дебат, защото те щели да изгубят "подкрепа".

Делчев е убеден и че кабинетът Борисов 3 залага на големи популистки обещания. Според него това правителство има 100 дни, за да покаже дали ще "ще продължат да управляват само на думи или ще предприемат някакви действия".

Делчев обясни, че "Движение България на гражданите" продължава да се развива, а десницата не се е отказала от това да бъде активна, съобщиха от ДБГ.