Малцинствата у нас да провеждат изборната си агитация на майчин език. Това е сред препоръките, дадени ни от ОССЕ. Тя обаче все още не е вписана в изборното ни законодателство. За това е необходима промяна в Конституцията ни. ОССЕ не се ангажира дали това задължително трябва да стане, като посочва, че това е решение на държавните органи у нас.

Според европейското законодателство обаче по време на предизборна кампания може да се агитира на език на страна членка в ЕС.

Предсрочните парламентарни избори на 5 октомври ще бъдат внимателно наблюдавани и този път от Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ.

Чуждестранните експерти ще проследят не само самия изборен ден на 5 октомври, но и започналата вече предизборна кампания. Наблюдението е по желание на нашето Министерство на външните работи, а предстоящите избори са осми подред, които се осъществяват под зоркия поглед на ОССЕ.

Основните критерии, по които изборните експерти ще напишат оценка на изборите у нас, са прилагането на текстовете от новия Изборен кодекс, работата на Централната избирателна комисия, експерименталното машинно гласуване, упражняването на преференциален вот, духа на предизборната кампания, финансирането й, медийното отразяване на изборите, участието на представители на малцинствата у нас в тях и не на последно място сигналите за нередности и купуването на гласове.

"Ние няма да се намесваме в изборния процес. Ние само ще наблюдаваме", се зарече на пресконференция в БТА ръководителят на тази мисия на ОССЕ Одри Гловър и отсече, че те не са нито изборна полиция, нито политици. "Не ни интересува крайният резултат от изборите", заяви още Гловър.

Резултатът от това наблюдение ще е изготвянето на междинен доклад с оценка за изборите, който ще бъде представен на следващия ден след изборната нощ. Осем седмици след 5 октомври пък чуждестранните наблюдатели ще предоставят окончателния доклад от проверката, с включени в него препоръки.

Именно тук Гловър се похвали, че предишните съвети на ОССЕ са намерили място в текстовете на новия Изборен кодекс. За да бъде по-прецизно наблюдение у нас пристига един основен екип от службата, в който участват общо 12 изборни експерти и ще прекара времето само в София.

Сред тези експерти са политически анализатор, медиен анализатор, изборен анализатор и финансов експерт. Освен този постоянен екип в страната ни ще пристигнат и още десетима наблюдатели, които ще наблюдават ситуацията в различни градове.