В служба „Военна информация" са раздавани допълнителни възнаграждения без ясни критерии и в зависимост от мнението на директора, съобщи военният министър Аню Ангелов, след като представи в парламентарната комисия резултатите от комплексната проверка на службата.

Той посочи, че кариерното развитие е било поставено в пълна зависимост от началника и отбеляза, че до края на този месец ще бъде изготвена нова система за стимулиране на кадрите, която ще е с ясни критерии.

По думите на военния министър са констатирани нарушения в материално-техническото осигуряване и обществените поръчки. Имало е нарушение на финансовата и бюджетна дисциплина, нередовни инвентаризации, отпускани са служебни аванси в големи размери.

Констатациите ще бъдат предоставени на Агенцията за държавна финансова инспекция, обяви министърът.

Според очакванията на Ангелов инспекцията ще наложи начети и глоби. Такива мерки министерство на отбраната не може да предприеме, тъй като не е в неговите правомощия.
Има предложения за дисциплинарни наказания и те ще бъдат наложени, заяви министърът, но отказа да съобщи имена или длъжности.

За обществените поръчки той каза, че всички са били по процедурата на специалните обществени поръчки. Ангелов посочи, че за строителство и ремонт например от 2005 година досега една и съща фирма е печелила обществените поръчки.