Депутатът от коалицията ПП/ДБ Даниел Лорер призна пред журналисти в парламента, че той е една от номинациите за довършване на мандата на досегашния български еврокомисар - Мария Габриел. Той очаква ГЕРБ да предложат също кандидат за еврокомисар.

Логиката подсказва, че при положение, че ресорът на Габриел бил освободен преди няколко седмици е много възможно същият ресор отново да бъде даден на бъдещия български еврокомисар, каза Лорер.

Според него равенството на половете не го притеснява и няма притеснение дали кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар ще е жена или не. Европейската комисия на председателя ѝ Урсула фон дер Лайен започна с отношение 15:12 мъже и жени, а по средата на комисията Ирландия се наложи да замени еврокомисаря си и той бе заменен от жена, даде пример Лорер.

Euractiv: България издига Даниел Лорер за еврокомисар

Euractiv: България издига Даниел Лорер за еврокомисар

Ново разиграване на кандидатурите

На въпрос на News.bg дали позицията на избирането на еврокомисар ще скара управляващата коалиция, Лорер заяви, че все още се дебатира дали управляващото мнозинство е коалиция, но работят заедно. Назначаването на номинация за еврокомисар е изцяло прерогатив на премиера. Премиерът е преценил, че не само ПП, а и ГЕРБ ще могат да излъчат своя кандидатура. Това е един добър знак за един добър тон, посочи депутатът.

Градивно напрежение винаги има, но важното е България да се движи напред и да има представител на масата на еврокомисията, когато се решават съдбините на целия континент, подчерта Даниел Лорер.

ГЕРБ разбрали от медиите за номинацията на Лорер

ГЕРБ разбрали от медиите за номинацията на Лорер

Може да стане член на борда на Европейската инвестиционна банка като представител на България