Бившият министър на външните работи Даниел Митов не даде категоричен отговор на въпроса кой ще бъде новият външен министър на страната ни в кабинета Борисов 3.

"Преговорите все още се водят", посочи Митов пред bTV. Той посочи още, че не е бил предлаган и че разговори с него по тази тема не е имало. Митов коментира и възможността Ради Найденов или Димитър Абаджиев да поемат външното министерство. Според него Ради Найденов е опитен дипломат, човек от системата на Министерството на външните работи. "Той си разбира от работата", допълни Митов.

Относно въпроса с намесата във вътрешните работи на страната ни от други държави, Митов посочи, че Турция не е единствената страна, която има така практика - Русия също се опитва да контролира вътрешнополитическите събития у нас. Според него тези чужди намеси могат да се ограничат с вътрешни процедури.

Като частично решение на този проблем, той посочи, че вече има изготвени законопроекти, които да въведат промени в Закона за вероизповеданията. По този начин ще се ограничи влиянието на чужди държави, което се упражнява именно чрез вероизповеданието.

Според него ескалацията на напрежението между България и Турция покрай провеждането на парламентарните избори е била излишна. Той допълни и че целия конфликт между Европа и Турция е бил дирижиран, за да вдигне избирателната активност за референдума в южната ни съседка.

Митов не се ангажира да коментира дали има заплаха за страната ни от Турция. Според него има рискове, на които трябва да се обърне по-сериозно внимание, но не посочи какви точно са тези рискове.

"Можем да преценим на къде върви Турция. Референдумът демонтира структурата на онази република, която имаше до сега, концентрирайки властта в един човек". Според него това може да е голяма пречка за кандидатурата за членство на Турция в ЕС. Той добави, че все още е рано за равносметка, защото трябва да се види какво ще се случи в Турция от сега нататък.