От ДАНС отнеха допуска за класифицирана информация на Христо Томов - съветник на военния министър Красимир Каракачанов, съобщи "Терминал 3".

От Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са лишили Томов от допуска заради нерегламентирани контакти с представители на военнопромишления комплекс на Руската федерация.

Томов е обжалвал отнемането на разрешението си за достъп до класифицирана информация, но, но от Върховния административен съд са потвърдили решението на ДАНС.

След отнемането на достъпа на Томов с постановление на прокурор от Върховната касационна прокуратура е претърсен работния кабинет на консултанта в сградата на Министерството на отбраната.

Още колко освен 240 млн. лв. ще дарим на Москва за старо оръжие, пита Ненчев

Още колко освен 240 млн. лв. ще дарим на Москва за старо оръжие, пита Ненчев

Повод за писмото му е отнетия допуск до тайните на съветник на Каракачанов

Томов е бивш заместник-министър на отбраната в кабинета на Любен Беров. Той е бил и съветник в политическия кабинет на председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков, но само по военните въпроси.

При издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент, Томов пусна критично писмо. В него описва, че с изпълнение на фигура от висш пилотаж през 2014 г. настоящият президент е застрашил живота на стотици зрители, защото е седнал сам в кабината на бойния самолет и изпълнил "Кобрата на Пугачов".

В ежегодния доклад за национална сигурност за 2017 г. Русия и нейните средства за влияние бяха обявени за най-сериозната заплаха за националната сигурност на страната ни. Документът бе приет от Министерския съвет и предизвика полемика сред политическите партии у нас.

Същевременно през 2018 г. от Министерството на отбраната обявиха три обществени поръчки, свързани с ремонт на авиационна техника руско производство.

Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 81 милиона лева. Това стана след като Полша ремонтира няколко двигателя за изтребителите ни, но се оказа, че полската компания няма лиценз за тази дейност.

Следващата поръчка към Русия бе на стойност 31 млн. лева за ремонт на военнотранспортните вертолети Ми-17 и щурмовите Ми-24. Третата е за ремонт и поддръжка на щурмовия самолет Су-25. Тя е на стойност около 50 млн. лева.

Само през 2018 г. за ремонт на военна техника, съветско производство, са обявени поръчки за 162 млн. лева.

Относно информацията, че се отлага избора и поръчка на боен изтребител и с част от парите може да се ремонтира наличната техника, от изданието предполагат, че поръчките може да са от руския военнопромишлен комплекс.

През 2018 г. този анализ и соченето на Русия за основна заплаха в синхрон с позициите на нашите съюзници от НАТО и ЕС изчезна от доклада за национална сигурност.