По сигнал на партия "Възраждане" прокуратурата възложила проверка на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) по отношение на съмнителни практики при подаването на онлайн заявления за разкриване на изборния секции в Република Турция - според политическата сила подавани масово от едни и същи IP адреси и то предимно от България, без самите податели да знаят за това, което в крайна сметка обслужвало интересите на ДПС. Проверката установила, че имало нарушения, но нямало доказателства, че те били вършени в полза на конкретна партия.

Това обявиха партията на Костадинов на брифинг в БТА, които получили преди дни отговор от прокуратурата по казуса.

"Аналитичният екип на "Възраждане, който следи организацията и резултатите от гласуването на изборите, забеляза в последната една година драстично и прогресивно увеличение на онлайн заявленията, които се подават за разкриване на секции в Турция. Те растат с по 4000 броя след всеки избори - от 21 хиляди на по-предишните до 26 019 на предишните. Всички от тях са подавани онлайн. По неофициална информация, която получихме по сигнал, тези заявления не се подават лично от лицата, вписани в тях, а чрез други лица, като посочените заявители дори не знаят, че са подавали такива заявления, и, това е много важно - много от тях не гласуват", представи казуса адвокат Петър Петров, ексдепутат от "Възраждане" в 48-я парламент.

МВнР предлага да няма избирателни секции в Адана, в гръцките и турските курорти

МВнР предлага да няма избирателни секции в Адана, в гръцките и турските курорти

За сметка на това се искат секции в РСМ

Затова от партията са поискали проверка от колко IP aдреса са подадени заявленията, от коя държава са подавани, гласували ли са в крайна сметка хората. Установено е следното - от въпросните 26 хиляди заявления 11771 са подадени от само 48 IP адреса, като своеобразния рекорд държи един адрес, от който са подадени 1053 заявления за период от 3 седмици.

Дословно прокурорското постановление казва: "По време на парламентарните избори, проведени на 2 октомври 2022 година на територията на Република Турция, са допуснати нарушения на българското законодателство, като не може да установи дали извършителите на тези нарушения са турски или български граждани и в полза на коя политическа сила са били извършени същите."

Част от установените нарушения са и агитация на турски език в деня на вота и попълване на заявления за гласуване не от самите гласоподаватели, а от "местни момичета", специално изпратени за целта.

От "Възраждане" ще внесат искане в ЦИК да се ограничи броят на заявленията за гласуване в чужбина до едно на IP адрес, както и такива да могат да се подават само от адреси, находящи се извън България. За да се случи това било нужно единствено да има решение на ЦИК, а не да се променя Изборният кодекс, което към момента при липсата на парламент е невъзможно да бъде прието от НС. От партията ще обжалват решението и към по-висша прокурорска инстанция, както и ще сезират европейските институции.

Обществения съвет към ЦИК предупреждава да не съсипем изборите

Обществения съвет към ЦИК предупреждава да не съсипем изборите

Очакват затруднения от смесеното гласуване, разпределението на мандатите, вота в чужбина и видеонаблюдението

По-конкретен от съпартиеца си юрист бе партийният лидер Костадин Костадинов. "Нашата информация е конкретна. Нашата информация е, че тези заявления са пускани от България, от София, от IP адреси, намиращи се в района на църквата "Света Неделя", заяви той. Следва да отбележим, че на бул. "Александър Стамболийски" в близост до църквата се намира централата на Движението за права и свободи.

Попитан как са стигнали от тази информация, Костадинов заяви - това можело да бъде установено от всеки IT специалист, а ДАНС със сигурност може да разбере това също.

"Интересно защо т.нар. радетели на съдебната реформа от "Доносническа България" (визира "Демократична България") не обелват и дума за вота в Турция, не знаем колко наблюдатели са пращали на изборите там и дали въобще са пращали. А нашите наблюдатели на място установиха, че нито един от хората, които са имали проблем със заявленията си, не е могъл да попълни на място заявление самостоятелно. Нито един", не пропусна да нападне и политическите си опоненти от ДБ Костадинов.

ЕП иска по-лесно участие в изборите за европейци от друга страна членка

ЕП иска по-лесно участие в изборите за европейци от друга страна членка

Да се прилагат еднакви стандарти за всички граждани на ЕС, желаещи да се кандидатират за вота

"Утайката на българската политическа система", продължи с епитетите по адрес на ДБ, а и на "Продължаваме промяната" Костадинов.

И запита - знаем ли колко в действителност хора в Турция имат български паспорт? Това число, предположи той, било около 600 000, което лека-полека можело да доведе до това ДПС да стане първа сила в парламента.

Партийният лидер коментира и новите имена в списъка "Магнитски", обявени от САЩ преди дни. По думите му това представлява унизителна намеса във вътрешните работи на България и е предизборен знак. "Шамарейки Горанов, показват на Борисов какво не трябва да прави след изборите."

Прокуратурата не смята, че списъкът "Магнитски" е само нейна отговорност
Обновена

Прокуратурата не смята, че списъкът "Магнитски" е само нейна отговорност

ПРБ: Да се търси отговорност единствено от съдебната власт показва непознаване на Конституцията