До края на годината се очаква да приключи проверката на 40 сирийски семейства, намиращи се в бежанските лагери в Турция за трайното им заселване в България. До момента нямало нито едно лице, трайно заселено на територията на страната.

Това стана ясно по време на заседание на вътрешната комисия, на което бе приета Рамкова позиция на страната ни по въпроса с презаселването на бежанци. Позицията на България представи заместник-министърът на вътрешната работи Красимир Ципов.

На практика проверката се извършва от ДАНС и органите на МВР, които трябва да установят статута на въпросните лица, за които страната ни е заявила готовност да бъдат трайно заселени у нас. България е поела ангажимент за период от две години у нас трайно да бъдат заселени 90 бежанци. Изричното условие на страната ни е те да са сирийски семейства.

Ангажиментът по превозването на семействата е на европейската миграционна служба.

Красимир Ципов заяви, че страната ни настоява да бъде отчитан разполагаемият капацитет, особено в държавите, външна граница на ЕС. Той допълни, че изпълнението на ангажиментите от страните ще става на доброволна основа.

Другият въпрос, който страната ни настоява да бъде разрешен, е въпросът с така наречените икономически мигранти.

Рамковата позиция на страната ни относно общата европейска система за предоставяне на убежище бе критикувана от депутата от БСП Атанас Мерджанов, който настоя, че езикът на дипломацията е неработещ по отношение на бежанския проблем. По думите му, позицията ни е изразена завоалирано и настоя за по-категоричен тон.

Мерджанов бе категоричен, че ако изказването на изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова не било вярно, то би следвало да последва реакция на правителството, а такава все още нямало. Депутатът от БСП бе категоричен, че не лидерът на левицата Корнелия Нинова е виновна за насаждането на страх. Припомняме, в изказването си Чавдарова обясни за ангажимента на общините да осигуряват жилище, училище, работа на мигранти.