Президентът Георги Първанов не изключи варианта да наложи вето върху предложението за увеличаване на пенсионната възраст от догодина. Той участва в инициирана от него кръгла маса на тема: „Електронните инфраструктури: новите магистрали на европейското развитие на България".

Има противоречие на вече договорените параметри на пенсионната реформа и сегашното предложение, което се прави по един начин, който трудно може да бъде приет, което показва, че държавата е непредвидима, заяви държавният глава.
Според него непредсказуемостта на държавата само ще ерозира доверието в държавността в синдикати, работодатели и най-вече в гражданите.

Не е редно. Винаги съм бил против това да се противопоставя една социална или възрастова група на друга. Тезата - дайте, ще вземем от едните, за да дадем на другите, не е работеща, тя е също недържавническа, коментира президентът.

Първанов добави, че споделя съмненията на финансовите експерти, че този ход може да доведе до сериозен приток в бюджета.

Ние знаем, че в държавния бюджет такива ресурси не са предвидени. Като една бюджетна кръпка, разбира се, би могло да се приеме като тълкувание, но като дългосрочен ефект аз не вярвам да се получи, коментира той.

Самият финансов екип на правителственото мнозинство не излиза с лицето си, а прави този ход чрез поставени лица - депутати. Това също показва, че те самите разбират нередността на едно подобно действие, критикува още той.

В продължение на две години социалният диалог се движи на ръба и имам чувството, че сега ще се прескочи оттатъка и много трудно може да се възстанови доверието между правителството и синдикатите, продължи президентът.

Относно незаверените отчети на редица министерства от страна на Сметната палата, Първанов каза, че по отношение на президентството има проблеми с една фризьорка, чиито услуги не ползвал.

По повод раждането на внука си държавният глава благодари на лекарския екип и на всички, които са имали грижата по неговото раждане и на всички приятели, които са ги  поздравили.

Вие знаете, че той е един голям българин с тези параметри, пошегува се още Първанов.