Изграждане на система от видеорегистратори и паник бутони, която да следи за безопасността на водачите от обществения транспорт - както таксиметрови превози, така и междуградски и градски автобусни такива.

Около това се обединиха ръководството на МВР в лицето на главния секретар Петър Тодоров, вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев и представители на таксиметровия бранш. Срещата се случва след убийството на таксиметров шофьор в столичния квартал "Разсадника", което в последствие предизвика масов протест на негови колеги, блокирал центъра на София.

"Както и в неделя заявих, гарантиране на безопасността и сигурността на всеки, който изпълнява служебните си задължения, е основен приоритет на държавата. (...) Успяхме да обсъдим и набележим конкретни мерки за гарантиране на безопасността на извършващите обществени, не само таксиметрови превози. На първо място се спряхме на въвеждане на ясна система с т.нар. паник бутони и видеорегистратори както и в таксиметровите, така и във всички автомобили, които извършват обществен транспорт. Оттук нататък заедно ще поработим за изготвяне на конкретен механизъм", обобщи резултата от срещата министър Алексиев.

Колко обаче ще струва въпросната система и за чия сметка ще е изграждането й - държавна или частна, както и кога може тя да заработи, Алексиев не уточни.

"Има два варианта. Първо, имайте предвид, че това трябва да минава през някаква държавна структура, защото не може всеки паник бутон да минава през МВР. Трябва да има определена структура, през която да се пресее въпросния сигнал, за да отиде в МВР и да може да се реагира. От гледна точка на това дали ще бъде за сметка на държавата или за сметка на обществените превози, има и двата механизма, таксиметровият бранш има все още някакви дискусии. Но в крайна сметка това го правим, за чия сметка е, ще бъде обсъдено на следващи срещи", уклончив бе Алексиев.

Втори основен консенсус между държава и таксиметров бранш - борба с нерегламентираните превози.

Гешев обеща експертна помощ на таксиметровите шофьори за законови промени

Гешев обеща експертна помощ на таксиметровите шофьори за законови промени

Прокуратурата разпространи подробна информация по случая

"В момента берем плодовете на години бездействие срещу агресията и пътното хулиганство. Това е системен проблем, подценяван с години, но ние в МВР имаме волята да се справим с него. Но това не е по силите само на МВР, като за това трябва да бъдем подпомогнати от всички", заяви на свой ред главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Като "много продуктивна" определи пък срещата председателят на Националният таксиметров синдикат Красимир Цветков. "Това ще решение ще е от полза не само за сигурността на нашите колеги, а ще има значителен ефект и за намаляването и превенцията на агресията, която виждаме по пътя, както и други престъпление от компетентността на МВР", каза той.