125 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание с цел осигуряване на ваксини в борбата срещу COVID-19.

"С тези 125 милиона лева, общо 305 милиона лева са дадени от парите на българските данъкоплатци за ваксини. Ваксините са безплатни и се слагат само при желание от страна на всеки българин", заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че ваксините са одобрени от Европейската агенция за лекарства и Европейската комисия.

"Ваксината е единственото, което може да ни извади от пандемията. С огромните усилия на всички наши лекари и медицинските сестри, санитари, лаборанти, личния им пример, който дадоха с ваксинирането. Това е единственият шанс, който цивилизованият свят вижда в момента - чрез ваксините да излезем от тази война", каза още Борисов, като в същото време постави акцент и върху своевременната подкрепа на правителството в социално-икономическата сфера. "Правим всичко необходимо, за да пазим работните места, да запазим бизнесите", добави Борисов.

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.
Обновена

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.

От 1 януари въвеждат и помощта от 75/0 за затворените бизнеси

По време на правителството заседание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна.

"Във всички области на страната е направена организация за ваксинирането на медицинския персонал на първа линия", посочи министър Ангелов.

Министерството на здравеопазването ще стартира също така информационна кампания, за да може всеки български граждани да бъде осведомен за процеса на ваксинирането. Очаква се в началото на следващата година в България да пристигне и следващата пратка ваксини, за което е създадена необходимата организация.

Желаещите да се ваксинират се увеличават, доволен Ангелов

Желаещите да се ваксинират се увеличават, доволен Ангелов

По думите му голямото ваксиниране ще започне в средата на януари

На днешното правителствено заседание премиерът се похвали и с изпълнението на управленската програма, което се случва от 1 януари 2021 г. и по-точно с вдигането на минималната пенсия.

От следващата година минималната пенсия става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%.

Също така Борисов припомни, че всички български пенсионери ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и през първите три месеца на следващата година според Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. За целта всеки месец се осигуряват 106 милиона лева за 2 106 718 пенсионери.

"Грижим се и за нашите съграждани, които са най-уязвими и имат нужда от подкрепа, за да изкарат по-леко зимата", заяви Борисов.

Взима се и решение за отпускането на допълнителни 12 млн. лв. през 2021 г., с който ще се осигури топъл обяд на 50 000 души до края на април. Решението ще обхване с 20 000 българи повече от тази година.

По 50 лева месечно за пенсионерите до март 2021
Обновена

По 50 лева месечно за пенсионерите до март 2021

Обсъждат се няколко варианта за осъвременяване на пенсиите на възрастните