Министърът на младежта и спорта Красен Кралев представи на премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета българските медалисти от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и техните треньори.

В столицата на Аржентина страната ни изпрати 24 атлети, които се състезаваха в 14 вида спорт и спечелиха 10 медала - 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови.

"Благодаря първо на треньорите, тъй като без тях нищо не става. Второ на тези деца, които са пример за младото поколение. Чест е за нас, че Ви има и с каквото можем, ще помагаме, за да се развивате и занапред. Особено ако се преборим за Зимна младежка олимпиада, защото и в зимните спортове имаме добри млади атлети. Бъдете живи и здрави, слушайте треньорите, за да може да продължите с успехите", каза на медалистите Борисов.

От своя страна олимпийската шампионка в тройния скок Александра Начева благодари на министър-председателя от името на медалистите.

Според спортният министър Красен Кралев медалистите от Буенос Айрес са от едно силно поколение български спортисти, коeто носи голяма радост на страната.

"Благодаря на Вас и Вашите треньори за работата, която свършихте. Следих внимателно какво се случваше и как реагираха хората докато бяхте в Аржентина. Всички българи бяха много горди. Винаги се усеща, когато има успехи, така беше и сега", посочи Кралев.

Младите спортисти ще получат премии от държавата за постигнатите успехи, като няма да се прави разлика между цвета на спечелените отличия.
Всички медалисти ще вземат по 15 000 лв. за спечелен медал, а отличията, спечелени в отборните смесени турнири с атлети от различни националности, ще бъдат възнаградени с по 10 000 лв.

След посещението си в Министерски съвет медалистите и техните треньори бяха наградени с почетни плакети от спортния министър в ресорното министерство.

Кралев също така поръча на треньорите да напишат отделен план за подготовка за 2019 г. на всеки един от състезателите, като финансирането ще бъде осигурено от спортното министерство.

Младите спортисти ще получават допълнително и месечни средства. Всеки един клуб, класирал спортист до 6-то място на Младежките олимпийски игри, пък ще получи допълнително по 5 000 лв. към сумата, която му се полага по Програмата за развитие на спортните клубове.

В Буенос Айрес, освен Александра Начева, шампиони станаха още двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров (индивидуално и отборно), стрелецът Кирил Киров (смесена двойка) и бадминтонистката Мария Делчева (отборно).
Вицешампиони са щангистът Христо Христов, състезателят на хвърляне чук Валентин Андреев и тенисистът Адриан Андреев на двойки.
Бронзови медали спечелиха Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба).