От "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е част от Реформаторския блок, изтъкват, че в последния един месец между изборите и сформирането на кабинет "бяхме свидетели на всевъзможни опити за забавяне на съставянето на правителство, който отчитаме като опит за бягане от отговорност".

Ансамбълът Борисов - 3
Обновена

Ансамбълът Борисов - 3

Утре Борисов ще връчи списъка на президента Румен Радев

Според тях в този месец са станали явни няколко големи скандала, за които политическа отговорност не е била понесена - увеличаването на цената на газа, липсата на информация за населението относно наличието на уран в питейна вода, опитите за прокарване на скандалните сделки за Пловдивския панаир, завишаване на цената на магистрала "Марица" с милиони левове.

"Дали умишлено е забавено сформирането на кабинет, за да се избегнат последиците именно от тези скандали, могат да кажат само партньорите. През този един месец на политическо лутане и скрити договорки беше изгубено важно време за правене на истински политики, за което ние призовавахме многократно", коментират от ДБГ. 

"Изразяваме увереността си, че при сложната международна обстановка около България, бунтовете в съседни държави и заплатите от Близкия изток, най-важното е запазването на сигурността на българските граждани и националния суверенитет, които да бъдат гарантирани от бъдещото правителство.

В същото време, обаче, няма да допуснем тези обстоятелства да се превръщат в оправдение за отказ от реформи и подобряване на средата вътре в страната", подчертават още от ДБГ.