Над 140 машини за гласуване са дали дефект към 19 ч. на изборния ден, съобщава БНР. Как да бъдат отчитани бюлетините от машинния вот, които не се разчитат, обсъждат в Централната избирателна комисия.

Писма от районни избирателни комисии за машини, които са спрели да работят са докладвани в ЦИК. Въпрос пораждат и бели машинни бюлетини, на които не е отпечатан вот на избирател, но са пуснати в урните. Подобни случаи има от сутринта, когато от ЦИК все още не бяха указали, че избирателят може да гласува повторно при такава ситуация. По този повод към РИК са изпратени инструкции как да се попълват протоколите.

Заместник-председателят на СИК Емил Войнов обясни:

В случай, че в избирателните кутии се намират празни бюлетини или бюлетини, в които не може да се установи вотът на избирателя, броят на всички намерени в избирателната кутия бюлетини от машинното гласуване, включително дефектната за бюлетина, да се вписва в точка 5 и точка 7 на протокола на СИК, след което да се изважда дефектната бюлетина и да се продължи по реда на нашето писмо, което им изпратихме още с решение от обяд.

Припомняме, към 17 ч. в ЦИК бе получена информация за 83-84 машини за гласуване, на които бе преустановено гласуването.

Екзитпол: Фотофиниш на 2 април

Екзитпол: Фотофиниш на 2 април

Няма яснота нито за първото, нито за третото място

По-късно БНТ информира, позовавайки се на говорителя и зам.-председател на ЦИК Росица Матева, че в рамките на изборния ден е било прекратено гласуването с 95 машини, а вчера от изборния процес са били извадени още 20 устройства, с което броят на спрените машини е общо 115

По думите на Матева Централната избирателна комисия тепърва ще анализира причината за проблемите с устройствата. "Не сме сигурни, че хартията е причината за това, че се отпечатват бели бюлетини, с размазан печат или по-къси бюлетини, на които не се отбелязва вотът. Тепърва ще се прави анализ на тези машини", обясни тя.