83-84 са машините за гласуване, за които в ЦИК е получена информация, че на тях е преустановено машинно гласуване. За част от машините или отпечатват бяла бюлетина или отпечатаното е с частично съдържание, от което не може да се установи как е гласувал избирателят. Това каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на втория и последен за днес според обявения график брифинг на Централната избирателна комисия.

Към 16.20 жалбите в ЦИК остават две на брой, а сигналите са 67. Всички сигнали са обработени и доста от тях са свързани - за това, че в доста СИК членовете им продължават да не поставят печат върху машинните бюлетини. В медиите се твърдяло, че ако няма печат на машинната бюлетина, тя би била недействителна, но това не е така, уточни Матева и призова медиите коректно да отразяват изборния ден.

Когато има празна или много къса бюлетина, на избирателите може да се даде право да гласува само още веднъж.

Най-малко 65 машини в страната не работят

Най-малко 65 машини в страната не работят

Агенциите отчитат по-голям интерес към машинното гласуване

Избирателната активност към 16 ч. е 27.27%, като най-ниска е в Сливен, а най-висока в 23 МИР София. В сравнение с изборите на 2 октомври - най-ниска избирателна активност тогава е била в Кърджали, а най-висока отново в 23 МИР София. Общата активност към 2 октомври към 16 ч. е 25.58%.

Матева коментира и гласуването за предсрочните избори в България извън страната. В 11 Секционни избирателни комисии е приключило гласуването, като са предадени протоколите и са обработени. Приключило е гласуването в държави като Нова Зеландия, Япония, Корея, Австралия, Китай, Сингапур. Все още не е започнало гласуването на западното крайбрежие на САЩ, Сан Франциско, Сан Диего, Канада, Ванкувър.

Избираме депутатите си за 49-то Народно събрание
на живо

Избираме депутатите си за 49-то Народно събрание

27.27% избирателна активност към 16 ч. измери ЦИК