Провеждат се избори за 49-то Народно събрание - пети поредни за последните две години и поредните предсрочни.

По данни на ЦИК избирателната активност към 16 ч. е 27.27%, като най-ниска е в Сливен, а най-висока в 23 МИР София.

На последните предсрочни избори на 2 октомври м.г. официални резултати на ЦИК за 16 ч. бяха 25,58%. До края на деня избирателната активност достигна 39,4%, което бе най-ниският резултат при вот за депутати от 1991 г. досега. Тогава 2 601 696 души от имащите право на глас 6 602 990 българи отидоха до урните.

Вече 84 машини в страната не работят

Вече 84 машини в страната не работят

Избирателната активност към 16 ч. е 27.27% по данни да ЦИК

"Галъп" измери 35,1% избирателна активност към 19.00 часа.

33,1% е избирателната активност на предсрочния парламентарен вот към 18.00 часа, сочат данни на агенция "Тренд". Това означава, че процентът на имащите право на глас, които са отишли до урните, се е покачил с около 3 за един час.

Избирателната активност към 15 часа беше 25.1% по данните на "Галъп" и оповестени от БНР. На последните парламентарни избори на 2 октомври м.г. към същия час екзитполът отчете 23.3%. Т.е. избирателната активност в днешния ден е малко по-висока от тази на предходните избори.

Предишната избирателна активност, оповестена към 13 часа, бе е 18%, също от социологическите агенции.

Към 11.00 часа по данни на ЦИК избирателната активност бе 8.97%. Най-висока тя бе в Монтана - над 14%, а най-ниска в Пловдив град - над 6%.

По обяд избирателната активност обаче се повиши и по данни на "Галъп" към 13 ч. тя вече е 18%.

В подобни граници се движеше и избирателната активност, измерена от "Галъп" но към 9 часа - 3,6%. Избирателна активност от 6.4% към 10 часа измери социологическа агенция "Тренд", а към 11 часа, отново на "Галъп" тя е и 10.3%.

Данните за избирателната активност са сходни както и на миналия вот, който се проведе на 2 октомври 2022 г.

За 240 места в парламента се борят 4 566 кандидати, издигнати от 15 партии и 7 коалиции и подредени чрез изтеглен жребий от Централната избирателна комисия.

Изборният ден започва в 7 часа, а гласуването продължава до 20 часа, като при решение на РИК и определени основания изборният ден може да бъде удължен с един час.

В избирателните списъци фигурират над 6 милиона и 500 хиляди избиратели.

Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина, като в чужбина секциите са 737 броя в 61 държави. Най много секции в зад граница има в съседна Турция и в Обединеното кралство, Испания и Съединените американски щати.

Машинната бюлетина да се сгъва два пъти, съветва Общественият съвет на ЦИК

Машинната бюлетина да се сгъва два пъти, съветва Общественият съвет на ЦИК

Преди печат и пускане в урната

Законодателите от 48-то Народно събрание промениха изборните правила и върнаха смесеното гласуване - на тази избори отново може да се гласува и с хартия, и с машини, като гласоподавателят ще може да избира как да даде своя вот. Две партии атакуваха в Конституционния съд решението, но резултат от жалбата се очаква след месеци.

Устройствата за машинно гласуване са 9 366, но още вчера стана ясно, че 15 от тях са извън строя още преди началото на вота.

Избирателите гласуват с валидна лична карта, като още при влизане в изборното помещение трябва да обявят дали ще гласуват с машина или с хартия.

С хартиена бюлетина вотът трябва да е отбелязан със син химикал, а ЦИК изрично предупреди, че за да е валиден гласът трябва да е гласувано и за партия или коалиция и след това с преференция. Може да се отбележи знак "X" или "V".

При гласуване с машина бюлетината се визуализира на екрана, а на разпечатаната бюлетина се отбелязва вота на избирателя за коя формация е гласувал и ако е отбелязана преференция името на предпочетения кандидат.

След края на изборния ден секционните комисии ще броят първо хартиените бюлетини, а след това тези от машините, данните ще се вписват на отделни редове, но и ще се сумират.

Общественият съвет към ЦИК предоставя сметало

Общественият съвет към ЦИК предоставя сметало

Интернет страница за проверка на контролите в протокол на СИК

Във страната броенето ще протече в условията на видеоизлъчване и записване с устройства, такива има в 11 хиляди 608 секции, вчера бяха подменени 5 неработещи устройства, които бяха закупени и предоставени от ЦИК на секционните избирателни комисии. Видеонаблюдението ще е достъпно на платформата еvideo.bg.

1019 анкетьори от социологически агенции ще правят изследвания "на изход", но обявяването на социологически данни е забранено до края на изборния ден в 20.00 часа.

15 000 полицаи ще охраняват изборите в днешния ден. До момента в МВР са приети 596 сигнала за нарушения във връзка с изборите и саобразувани 130 наказателни производства, свързани с изборните права на гражданите.

От МВР са създали и специална организация в изборния ден за реакция при евентуално подадени сигнали за поставени взривни устройства в избирателни секции, които се намират в училища.

МВР ще проверява дискретно избиратели с багаж

МВР ще проверява дискретно избиратели с багаж

Демерджиев - няма бомби в училищата, но Камелия Нейкова призова СИК да бъдат внимателни

Създадена е и необходимата организация за нормално функциониране на граничните пунктове у нас.

Сигнали за нарушения могат да се подават на денонощната телефонна линия на МВР (02) 901 12 98 или на имейл izbori2023@mvr.bg.

Създадена е организация и звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

преди 11 месеца в 23:57 ч.

Христо Иванов: Да съшиваме прокъсаната тъкан на обществото

Благодаря на всички, които днес дадоха гласа си и не оставиха съдбата на България в ръцете на безразличието. На всички, които преодоляха умората от поредицата избори и гласуваха с гласа на надеждата си за България. Това написа във "Фейсбук" съпредседателят на Демократична България Христо Иванов след като станаха ясни предварителните резултати от днешния вот.

"Резултатите от тези избори препотвърждават онова, което знаем от доста време - обществото ни е силно разделено и това е сериозен проблем. Освен проблем обаче, това е и възможност да започнем да съшиваме прокъсаната тъкан на това общество. Защото демокрацията е разговор между несъгласни. Вотът на гражданите ни казва, за пореден път, че ще се наложи да се научим да водим този разговор", пише той.

Снимка 612780

Източник: "Фейсбук" страница на Христо Иванов

Последно обновление в 00:05 ч. на 03.04

преди 11 месеца в 23:55 ч.

Мълчание от централата на ГЕРБ и един пост с много удивителни

Централата на ГЕРБ остана безмълвна в неделната вечер в края на изборния ден, след като предварителните екзитполове на социологическите агенции дават паритет, с леки вариации, между партията на Борисов и обединението ПП-ДБ.

"Няма какво да кажем, докато няма окончателни резултати", лаконични бяха от пресцентъра на ГЕРБ пред журналистите, чакащи пред партийната централа, намираща се до НДК.

За разлика от запазилата мълчание и тъмна централа на ГЕРБ ПР на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова реагира с емоционален пост в фейсбук профила си, част от който цитираме дословно, запазвайки стилистиката:

Направиха най-скъпата кампания!

Платиха над милион на телевизии да работят за тях и срещу него и срещу нас!

Похарчиха над милион в интернет и социални медии да го хулят!

И накрая - равен!

Обединени "добрите сили" с всичките си сили, екстри и манипулации зад себе си, са колкото него!

Това е голямата победа на Борисов!

Разби им жълтопаветните илюзии!

ОТНОВО!

Снимка 612770

Източник: "Фейсбук" профил на Севдалина Арнаудова - Димитрова

Последно обновление в 23:59 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 23:51 ч.

Изборният ден приключи без инциденти, докладва МВР

Изборният ден приключи без инциденти, докладваха от Ситуационния център на МВР към 23 часа. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК.

Според обобщените данни, към 23 часа днес са получени общо 789 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 142 наказателни производства, от тях 139 НП по чл. 167 – 169г от НК, от които 36 бързи производства.

Български лични документи: За периода от 28 март до 19,30 часа днес служители от звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали общо 793 удостоверения.

Гранична полиция: Към 21 часа е интензивен трафикът от товарни автомобили за излизане от страната при ГКПП Русе Дунав мост, ГКПП Видин Дунав мост, ГКПП Ферибот Оряхово, ГКПП Кардам и ГКПП Никопол. През останалите ГКПП пропускателната дейност се осъществява при нормална интензивност.

преди 11 месеца в 23:34 ч.

ДПС бяха единствените, които се изправиха да говорят

Не очаквайте от нас да чертаем разделителни линии. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след вота. ДПС бяха и единствената партия, която спази традицията и се изправи пред журналистите, а не отложи това за утрешния ден.

Ние призоваваме за диалог, заяви той. ДПС ще положи усилия да има редовен кабинет, тъй като сега трябвало да се решат кризите.

преди 11 месеца в 23:21 ч.

Близо 70 000 са гласувалите в Турция, 6 000 души повече спрямо 2022 г. са дали вота си в Истанбул

69 778 души са гласували в секциите ни в Турция по данни към 22:53 часа, съобщи БНТ.

Изборният ден е преминал без сериозни нарушения.

По данни към 20 часа 19 991 са гласувалите в Истанбул. Вота си в турската столица са дали около 6000 повече спрямо 2022 г.

За настоящите избори в Турция бяха разкрити 162 секции.

преди 11 месеца в 22:26 ч.

Задържаха общински съветник от Бойчиновци

Общински съветник от община Бойчиновци е задържан заради сигнал за купуване на гласове в изборния ден, съобщава бТВ, позовавайки се на МВР.

Арестуваният Росен Русинов е задържан в заведението, което е негова собственост. Разпитват се свидетели.

преди 11 месеца в 22:04 ч.

Левицата чака окончателните резултати

Това, което наблюдаваме в момента, са предварителни прогнозни резултати, които са противоречиви, заяви в кратък коментар Валери Жаблянов. До него се бяха подредили и Мая Манолова и Татяна Дончева.

Левицата ще коментира резултатите си, когато имат конкретни и окончателни резултати.

"Ние сме мотивирана политическа сила с поглед в бъдещето", заяви още Жаблянов и изказа благодарност за десетките хиляди подкрепили новата формация.

преди 11 месеца в 22:02 ч.

Два сигнала за бомби днес

В рамките на днешния ден е имало само два сигнала за бомби, като нито един от тях не бил за училища, в които се гласува, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

За ГЕРБ и ДПС са получени най-много сигнали за купуване на гласове в днешния ден, но това засега са само сигнали. "Подчертавам, това са сигнали, дали реално са купувани гласове, ще се установи със съдебните актове". Това отчете вътрешния министър Иван Демерджиев пред БНТ.

Няма партия, срещу която да не са получени сигнали.

За случая Пловдив Демерджиев потвърди, че сигналът касае "лице с имунитет", т.е. кандидат-депутат. Заподозрян е за купуване на гласове в кв. "Столипиново". Случаят е докладван е в Софийската градска прокуратура.

Предупредил и ЦИК, че хартията за машините е пристигнала късно и не са направени достатъчно тестове.

Притесненията ми бяха, че с връщането на хартиената бюлетина ще се увеличат много повече опитите да се купуват или манипулират гласове - това се случи, е изводът на Демерджиев от вторите избори, които провежда като вътрешен служебен министър.

За съжаление работната група, която се сформира при мен, нямаше възможност да провери хартията за машините, тъй като тя бе доставена много късно. Въпреки това броят на дефектиралите машини, според Демерджиев, не е голям.

преди 11 месеца в 21:46 ч.

Видеоизлъчване ще има от 11 353 изборни секции

За видеоизлъчването на броенето на гласовете са се регистрирали 11 353 изборни секции в страната, съобщават от Министерството на електронното управление.

Стабилно излъчване обаче имат 6500 от всички тях. Заради проблеми с интернет покритието останалите подават с прекъсване, но записът се запазва в устройството.

Експертите от помощния център на министерството са оказали своевременна подкрепа и са отговорили на всички въпроси на комисиите. До този момент са постъпили 150 обаждания.

преди 11 месеца в 21:26 ч.

250 българи са гласували в Румъния

Изборният ден за българите в Румъния приключи в 20.01 ч. Общо 250 наши сънародници са гласували в избирателната секция в посолството ни в Букурещ.

В сравнение с предишни избори това е най-големият брой гласоподаватели, като традиционно в румънската столица гласуват около 200 човека. На последните предсрочни парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. са били подадени 235 бюлетини.

Целият изборен ден в Букурещ протече нормално и без никакви инциденти и нарушения. 

Снимка 450905

Източник: БГНЕС

преди 11 месеца в 21:10 ч.

Костадинов обяви, че ще е първи на следващите избори

"Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е това на "Възраждане".

Категоричната заявка е на лидера на партията Костадин Костадинов от студиото на Нова тв. Не се очаква никаква промяна променливо поведение от формацията му.

Той заяви, че партията е готова да предложи състав на кабинет, ако имат такава възможност и по-скоро изключва подкрепа от страна на „Възраждане“ за друг кабинет.  В момента в българската политика има две фракции – „Възраждане“ и всички останали.

Притеснява ли се Костадинов, че ще се отиде на избори отново? Явно не, защото той на такъв въпрос обобщи, че „хубавото на изборите е, че дават възможност да поправиш грешката си“, а „тогава на следващите избори, ще бъдем първа политическа сила“.

преди 11 месеца в 21:03 ч.

Сигнализират за съмнително поведение на кметове по време на вота и в Търговищко

Многократно са влизали нерегламентирано в секционни комисии в осем села в Търговищко кметове, които са представители на една политическа сила, съобщиха от платформата „Ти броиш”.

Близо 250 сигнала са обработили и препратили към районните избирателни комисии юристите на платформата до 19 ч.

Сигнали за нарушаващи Изборния кодекс кметове в няколко села в общините Антоново и Търговище постъпили от различни представители на „Ти броиш”. Съобщава се и за зачестили сигнали за представители на секционни избирателни комисии и партии, които говорят на различен от българския език в секциите.

Представители на друга политическа сила пък искали от секционни комисии хеш кодовете на машини за гласуване в столичния район “Витоша”. Те настоявали неправомерно гласуването с машини в тези секции да се преустанови. След сигнали от „Ти броиш” гласуването било възстановено, посочват още от платформата за честни избори.

Според организацията курсанти във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия пък не са били допуснати да гласуват със студентските си книжки. Подаден е сигнал за случая до РИК-Плевен.

преди 11 месеца в 20:51 ч.

Изборният ден не е приключил още навсякъде в страната

Централната избирателна комисия (ЦИК) още не е обявила края на изборния ден. Това официално трябваше да се случи в 20 часа, но има възможност за удължаване на изборния ден с един час, ако пред секционната избирателна комисия има желаещи да гласуват.

Опашка от гласуващи все още има в столичния 25 МИР, където краят на изборния ден ще бъде закрит в 21.00 ч. Има и други секции в страната, които са взели решение за удължаване. 

преди 11 месеца в 20:48 ч.

Кандидат-депутат купувал гласове по 30 лева в Пловдив

Полицията проверява сигнал за купуване на гласове от кандидат-депутат в Пловдив, съобщава БНТ.

Разследва се дали кандидатът за народен представител е давал по 30 лева на човек на живеещи на улица "Сокол" в кв. "Столипиново" срещу гласуване в полза на определена политическа партия.

Случаят е докладван на Софийската градска прокуратура по компетентност.

преди 11 месеца в 20:44 ч.

Нормално преминава изборният ден в САЩ

56 изборни секции са отворени в САЩ за вота за Народно събрание на Република България. Навсякъде изборният ден е започнал нормално, съобщи БНР.

Най-много са секциите в Чикаго - 8. В секция "Малинчо" за 4 часа са дали своя вот около 120 души, но поради големите разстояния в САЩ по принцип най-активното време за гласуване там са обедните часове.

Все още е спокойно и в останалите секции в Чикаго, както и в секциите на Източния и на Западния бряг. В 4-те изборни секции в щата Масачузетс, отворили първи, до момента са дали своя вот 95 души.

Последно обновление в 20:46 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 20:27 ч.

Изборният ден в област Варна приключи в спокойна обстановка

Изборният процес във всички секции на територията на област Варна приключи. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК.

Звената „Български документи за самоличност" в днешния ден са издали 14 удостоверения.

преди 11 месеца в 20:26 ч.

Екзитполът на "Алфа рисърч"

Според екзитпола на "Алфа рисърч" към 20.00 часа разпределението е: 

  • "Продължаваме промяната - Демократична България" - 26,4%
  • ГЕРБ-СДС - 25,5%
  • ДПС - 13,9%
  • "Възраждане" - 13,5%
  • БСП - 9,2%

Бариерата за 49-ото Народно събрание не успяват да преминат "Български възход" с 3,6% подкрепа, "Има такъв народ" с 3,5% и "Левицата" с 2%.

преди 11 месеца в 20:24 ч.

Висока избирателна активност в затворите и арестите

Над 90% е избирателната активност в местата за лишаване от свобода. Това съобщи за БТА заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По данни на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ към 30 март общо 1315 души в затворите и арестите в страната имат право на глас. Става въпрос за обвиняемите и подсъдимите без влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите. 

В затворите и арестите има общо 25 изборни секции. 

преди 11 месеца в 20:23 ч.

Екзитполът на Галъп

Според "Галъп интернешънъл" в 49-ия парламент влизат шест партии.

  • ПП/ДБ: 25.3%
  • ГЕРБ/СДС: 24.7%
  • Възраждане: 14.2%
  • ДПС - 13.1%
  • БСП: 9.9%
  • ИТН: 4%
  • Български възход - 2.7%
  • Левицата - 2.4%
  • Не подкрепям никого - 3.8%

Последно обновление в 20:24 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 20:20 ч.

Над 140 машини дадоха дефект

Над 140 машини за гласуване са дали дефект по време на изборния ден, съобщава БНР. Как да бъдат отчитани бюлетините от машинния вот, които не се разчитат, обсъждат в Централната избирателна комисия.

Писма от районни избирателни комисии за машини, които са спрели да работят са докладвани в ЦИК. Въпрос пораждат й бели машинни бюлетини, на които не е отпечатан вот на избирател, но са пуснати в урните. Подобни случаи има от сутринта, когато от ЦИК все още не бяха указали, че избирателят може да гласува повторно при такава ситуация. По този повод към РИК са изпратени инструкции как да се попълват протоколите.

Снимка 612746

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 20:24 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 20:19 ч.

Започна видеонаблюдението на броенето на гласовете

Започна прякото излъчване на преброяването на гласовете след края на изборния ден. То се осъществява в редица секции в страната

Броенето може да се наблюдава на сайта evideo.bg при избор на съответния многомандатен избирателен район и секцията на гласуване.

Записите от броенето по местата, където няма обхват, ще бъдат качени на портала на по-късен етап.

преди 11 месеца в 20:18 ч.

Екзитполът на "Маркет линкс"

Доста по-различни са резултатите на "Маркет линкс"

  • ГЕРБ/СДС - 25,5%
  • ПП/ДБ остават втори -24,5%
  • ДПС - 14,2%
  • "Възраждане" - 13,8%
  • БСП - 10,1%
  • "Има такъв народ" - също успяват да влязат в парламента с 4%

Под бариерата остават "Български възход" и 2,8% и "Левицата" с 1,6%.

Последно обновление в 20:24 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 20:17 ч.

Екзитполът на "Тренд"

Според Тренд: пет партии влизат в парламента

  • ПП/ДБ: 26.9%
  • ГЕРБ/СДС: 26.7%
  • Възраждане - 12.9%
  • ДПС - 12.4%
  • БСП - 10.5%
  • ИТН - 3.9%
  • Български възход - 2.3%
  • Левицата 2.2%
  • Не подкрепям никого - 3.9%

Последно обновление в 20:23 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 19:43 ч.

Близо половината българи „за“ коалиция между първите две партии

48,3% от хората подкрепят коалиция между първите две партии, ако не могат да управляват самостоятелно. Това показва допитване на агенция "Алфа Рисърч", цитирано от БНТ.

32.5% от запитаните обаче не подкрепят такава коалиция, а 19.2% не могат да преценят.

преди 11 месеца в 19:39 ч.

Кашон от магазин вместо урна в избирателна секция в Свиленградско

В началото на изборния ден секционна избирателна комисия в свиленградското село Момково изгуби урната, в която се пускат отрязъците от машинното гласуване, съобщава БТА.

Заместник-председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Петър Димитров определи случилото се като „лек парадокс”.

За да не бъде прекъсван вотът, СИК взела от близкия магазин кашон, който пригодила за урна, като го запечатала по установения ред. Едва след сигнала до РИК и проведените телефонни разговори прозрачната урна била открита.

Разпоредено е кашонът да се запечата, да се състави протокол, а отрязъците от машината занапред да бъдат пускани в оригиналната урна.

В края на изборния ден членовете на СИК ще броят съдържанието и на кашона, и на урната.

преди 11 месеца в 19:28 ч.

Нарязаха гумите на колата на българи, гласували в РСМ

Нарязаха гумите на колата на българи в Северна Македония, съобщава bTV.

Сънародниците ни са установили това, след като са гласували в избирателната секция в посолството в Скопие.

Потърпевшата обясни, че те са били в македонската столица за няколко дни и тази сутрин са гласували в българското посолство. На тръгване установили, че гума е нарязана. Според нея това е провокация.

Инцидентът се случил този следобед. От македонската полиция обаче твърдят, че до момента не са регистрирани нередности.

Парламентарните избори в България са основна тема и в македонските медии. Сънародниците ни там гласуват в 7 секции с хартиени бюлетини. Избирателната активност обаче е слаба. 

преди 11 месеца в 19:02 ч.

Откриха списъци в колата на кандидат-депутат от Пазарджик

Откриха списъци в колата на кандидат-депутат от Пазарджик, съобщава bTV.

Мъжът е бил спрян на кръстовище в ромската махала в града при време на рутинна полицейска проверка.

Шофьорът, който е бил без колан, обяснил, че бърза, защото е член на секционна избирателна комисия. Това усъмнило униформените, защото проверката била в ранния следобед. Те решили да проверят колата и документите на мъжа, вследствие на което се оказало, че той е кандидат за депутат от политическа партия.

В жабката на колата му били открити списъци – тетрадка с пълните имена на хора от квартала, а също имена на улици. Списъците са иззети от полицията, а в окръжната и в районната прокуратура незабавно е подаден сигнал. Съгласно закона обаче кандидат-депутатите имат имунитет и няма право да бъдат задържани.

преди 11 месеца в 18:52 ч.

Арести в Сливен за търговия с гласове

Двама души са задържани в квартал „Надежда“ в Сливен за търговия с гласове.

По предварителни данни на полицията те са предлагали по 20 лева на глас.

Срещу тях са образувани досъдебни производства. Разследването по случая продължава, съобщава БНТ.

преди 11 месеца в 18:50 ч.

Член на СИК в Симитли снима личните карти на избиратели

Проверява се сигнал, че член на секционна избирателна комисия в Симитли е снимал личните карти на избиратели.

Около 20 сигнала за нарушения в изборния ден са подадени в РИК. Няма обаче такива за купуване на гласове.

Секретарят на комисия в Симитли е обвинена, че е снимала лични карти на избиратели. Във въпросната СИК членовете цял ден си отправят взаимни нападки и обвинения, съобщава БНТ.

Най-напред секретарят Инна Маслянкова се оплака, че останалите ѝ колеги не ѝ осигуряват достъп до личните данни на гласуващите. Срещу нея пък беше пусната жалба, че снима личните данни на гласоподавателите или лицата им.

От РИК проверяват сигнала. Очаква се да излязат с решение дали секретарят на СИК в Симитли ще остане на работа, или ще бъде отстранена от поста.

преди 11 месеца в 18:43 ч.

Приключи гласуването на българите в Нова Зеландия

Приключи гласуването в най-рано отворилите изборни секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.

Това се случи в 11.00 часа българско време.

В Оукланд са гласували 82, а в Крайстчърч - 30 наши сънародници, които живеят или пребивават в страната.

По данни на външното ни министерство последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време в понеделник, 3 април.

преди 11 месеца в 18:33 ч.

Данни на "Галъп" към 17.00 часа

30% избирателна активност на предсрочния парламентарен вот измери „Галъп” към 17.00 часа.

преди 11 месеца в 18:25 ч.

Арест за купуване на гласове в Горни Дъбник

Към 17:30 часа полицията е арестувала мъж в плевенското село Горни Дъбник за купуване на гласове в полза на определена политическа партия. Той е криминално проявен, съобщи Нова телевизия.

Това е първият арест за търговия с вот в региона. Задържането е станало след свидетелски показания, а мъжът има история за същото престъпление и през 2017 година.

Случаят ще бъде докладван на Прокуратурата.

преди 11 месеца в 17:24 ч.

ЦИК докладва 27.27% избирателна активност към 16 часа

Избирателната активност към 16 ч. е 27.27%, като най-ниска е в Сливен, а най-висока в 23 МИР София.

В сравнение с изборите на 2 октомври - най-ниска избирателна активност тогава е била в Кърджали, а най-висока отново в 23 МИР София. Общата активност към 2 октомври към 16 ч. е 25.58%.

преди 11 месеца в 17:11 ч.

Задържаха кмет и председател на СИК в Кърджалийско заради агитация

В кърджалийското село Стремци задържаха кмета и председател на подвижна секционна избирателна комисия за нарушения при гласуването и агитация на турски език в изборния ден.

Нарушенията се извършени в кърдажлйските села Ястреб и Стремци. В аудиозапис се чува как кметът агитира на турски език.

В село Ястреб придружител е попълнил бюлетината вместо избирателя, а председателят на СИК я е занесъл до урната. Сигналът срещу председателя на СИК е подаден от политическа партия, съобщи Нова телевизия.

преди 11 месеца в 17:09 ч.

В 11 СИК в чужбина вече е приключило гласуването

В 11 Секционни избирателни комисии е приключило гласуването, като са предадени протоколите и са обработени. Приключило е гласуването в държави като Нова Зеландия, Япония, Корея, Австралия, Китай, Сингапур. Все още не е започнало гласуването на западното крайбрежие на САЩ, Сан Франциско, Сан Диего, Канада, Ванкувър. 

преди 11 месеца в 16:54 ч.

Дрогиран член на избирателна комисия в Пловдивско

Пътна полиция е спряла и проверила за употреба на наркотици водач от пловдивското село Калояново и тестът се е оказл положителен.

От РИК 17 - Пловдив (област) потвърдиха, че се наложило да отстранят член на СИК, тъй като "не може да изпълнява задълженията си".

Не се уточнява защо е бил спрян за проверка въпросният член на СИК, но това е станало около 13:30 часа, пише "24 часа."

Последно обновление в 16:57 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 16:49 ч.

Смениха пиян член на СИК в Старозагорско

Отстраниха член на секционна избирателна комисия (СИК) в старозагорското село Габарево, община Павел баня, който е бил във видимо нетрезво състояние.

През цялото време мъжът бил извън помещението за гласуване и изобщо не се включвал в работата по изборния ден. Членовете на комисията са подали сигнал и отстранили мъжа, който бил заменен, съобщи Нова телевизия.

Последно обновление в 16:56 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 16:31 ч.

И сигнали за намеса в изборния процес от страна на представители на местната власт

Над 50 сигнала са обработили и предали юристите от платформата „Ти броиш“ в днешния ден.

Най-фрапантните сигнали са за намеса в изборния процес от страна на представители на местната власт. За тях е сезирана ЦИК.

От платформата дават като пример кметът на силистренското село Суходол, който е извозвал с личен автомобил жители на селото до изборното помещение, където е влизал без да има право на това. Получен е сигнал и от Община Руен, където представители на общинската администрация са проверявали избирателните списъци за имена на гласували граждани.

В Ихтиман представител на политическа партия е носил бадж с изписано името на партията, вместо задължителния по Изборния кодекс надпис “Представител на партия”. Други често срещани нарушения са за непоставяне на печати върху бюлетините от машинно гласуване.

Получени са и много сигнали за неработещи машини. А и за това, че в различни секции са поставяни и непрозрачни кутии за събиране на бюлетините. 

преди 11 месеца в 16:21 ч.

Малко повече са отишли до урните в сравнение с миналата година

Избирателната активност към 15 часа е 25.1%, сочат данните на "Галъп". На последните парламентарни избори на 2 октомври м.г. към същия час екзитполът отчете 23.3%.

На последните предсрочни избори на 2 октомври м.г. официални резултати на ЦИК за 16 ч. бяха 25,58%. До края на деня избирателната активност достигна 39,4%, което бе най-ниският резултат при вот за депутати от 1991 г. досега. Тогава 2 601 696 души от имащите право на глас 6 602 990 българи отидоха до урните.

Снимка 612737

Източник: news.bg

Последно обновление в 16:23 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 16:19 ч.

МВР: Изборният ден протича без инциденти

Изборният ден протича нормално. Към момента няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.

Според обобщените данни, към 15 часа днес са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 138 наказателни производства, от тях 135 за изборни нарушени - предимно купен вот и нарушения на членове на СИК. Образувани са 34 бързи производства.

За времето от 21 часа вчера до 13.30 часа днес на територията на страната не са възниквали произшествия, свързани с произвеждането на изборите, съобщиха от ГД "Пожарна безопасност"

преди 11 месеца в 15:42 ч.

Информационно обслужване не иска да бъде обвинявана и за машините

„Информационно обслужване“ никога не е имало и няма отношение към дейностите по реализация на машинното гласуване и техническото обезпечаване на машините за гласуване. Много бързо от нападаната в последно време фирма отговориха на изявлението на дъпредседателя на ПП Асен Василев, след като той успя да гласува едва от третия път. Въпреки това Василев търпеливо изчака машината да бъде оправена.

Искаме още веднъж да припомним, че съгласно Изборния кодекс „Информационно обслужване“  единствено е изпълнител на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване.

преди 11 месеца в 15:15 ч.

Изборния ден в Турция е спокоен

Изборният ден в Турция е спокоен. Избирателите могат да гласуват в 162 секции, 9 от тях в Чорлу.

Проблеми с машината за гласуване в Турция към настоящия момент няма. Предпочитаният вариант за гласуване е хартиената бюлетина.

преди 11 месеца в 14:55 ч.

"Тренд"; 21,4% избирателна активност към 14 часа

Избирателната активност към 14 часа е 21,4%, това сочат данните на агенция “Тренд”. Към 13 часа тя беше 18%, по данни на агенция “Галъп”, съобщава Нова Телевизия.

Последно обновление в 14:55 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 14:46 ч.

Най-високата избирателна активност в Монтана и Видин, най-ниската в Кърджали

Екипът на News.bg събра за Вас и каква е активността по населени места в България.

Засега най-високата избирателна активност, която е отчетена е в Северозападна България - Монтана - 14.07%, следвана от Видин - 12.80%, Враца - 12.04%, Ловеч - 10.73%, Силистра - 10.70%, Разград - 10.23%, Велико Търново - 10.03%, Русе, 9.71%, Габрово - 9.30%, Добрич - 9.22%, Варна - 8.83% и Шумен - 8.50% и Търговище - 8.34%.

Висока избирателна активност на местното население е отчетена и в Южна България, където в Смолян са гласували 11.49%.

Измерената избирателна активност от ЦИК е висока и в Софийска област - 11.14%.

Останалата избирателна активност по населени места е следната: в Ямбол - 10.54%, в Хасково - 10.38%, в Стара Загора - 10.26%, в Бургас - 9.53%, в Перник - 9.43%, в Кюстендил - 7.82%, в Пазарджик - 8.79%, в Сливен - 7.93%, в Благоевград - 7.81%. и в Пловдив - 7.62%.

Най-ниската измерена избирателна активност към настоящия момент е в Кърджали - 6.45%.

преди 11 месеца в 14:40 ч.

Сигнал за умишлено забавяне на изборния процес в община Симитли

Политическа партия алармира за умишлено забавяне на изборния процес в няколко секции в община Симитли. Сигналът е подаден от Областният координатор на ГЕРБ-Благоевград Андрей Новаков.

В сигналът се посочва, че в няколко секции избирателите се допускат един по един и гражданите, изнервени от дългото чакане, причинено от организацията на дейността създадена от членовете на СИК, се отказват от гласуване.

 

преди 11 месеца в 14:37 ч.

Жалба за агитация в деня на изборите от председател на политическа партия

Политическа партия (ПП) ГЕРБ – Варна изпрати жалба до ЦИК във връзка с изявление на председател на политическа партия в деня на изборите , който е назовал поименно и е „отправил груби провокации, квалификации, нападки и неистини”, а изказването му е излъчено в национален ефир. Според ГЕРБ той е отправил призив да не се гласува за други партии.

Въпреки че в прессъобщението от партия ГЕРБ не се посочва името, става въпрос за Костадин Костадинов, който коментира обаче преди всичко не настоящите избори, а предстоящите през есента местни избори.

Последно обновление в 14:40 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 14:31 ч.

Висока избирателна активност в Париж

Висока е избирателната активност и в столицата на Франция – Париж.

Гласували за предсрочните парламентарни избори в България са над 550 човека. От тях избралите да гласуват с машини са 7 пъти повече, отколкото избралите хартиената бюлетина.

преди 11 месеца в 14:21 ч.

МВР: Изборният ден протича нормално

Изборният ден протича нормално. Към момента няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, съобщиха от Пресцентъра на МВР.

Според обобщените данни, към 11 часа днес в МВР са получени общо 651 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 135 наказателни производства, от тях 132 за изборни престъпления - купуване на гласове или нарушения на членове на СИК, от които 34 са бързи производства.

За обезпечаване на обществения ред, сигурността и законността в деня преди и по време на изборния ден участват близо 17 000 служители на МВР.

Последно обновление в 14:23 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 14:20 ч.

Асен Василев гласува за нормален живот и европейски доходи

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев гласува за нормален живот и европейски доходи. Той предпочете машинното гласуване.

По думите му е крайно време страната да тръгне напред.

преди 11 месеца в 14:05 ч.

Хартия или машина - избори и обект на сигнали

Сигнал за нарушение подава в РИК Хасково - нарушението на изборния процес е от страна на председателя на СИК № 55, който убеждавал гласоподавателите да гласуват с машина с твърдението, че е по-бързо и по-лесно. Това е недопустима намеса на длъжностно лице член на СИК в процеса нагласуване, заявяват от ГЕРБ/СДС.

„Моля, да предприемете съответните законосъобразни действия в рамкитена вашите правомощия за преустановяване на порочните действия напредседателя на СИК №55, които накърняват правата на избирателите", се казва в сигнала, съобщават от пресцентъра на партията. 

преди 11 месеца в 14:00 ч.

Проблеми с устройствата за видеонаблюдение няма, уверява министър Тодоров

 Не е установен проблем с устройствата за видеонаблюдение. Тестовете през изминалия ден преминаха успешно. За момента изборния ден протича нормално. Това заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Той посочи, че във всяка избирателна секция има по едно наблюдателно устройство.

преди 11 месеца в 13:58 ч.

Ниска избирателна активност в Северна Македония

Ниска е избирателната активност в седемте секции в Република Северна Македония. За първи път има секция в Тетово.

Навсякъде в РСМ се гласува само с  хартиени бюлетини, а местната полиция зорко охранява изборния процес, предаде Би Ти Ви. 

Много от гласуващите не желаят да бъдат снимани заради личната си безопасност.

Последно обновление в 14:00 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 13:29 ч.

Председател на СИК в Пловдив се оказа неграмотен

Куриозен случай в Пловдив. Председателят на секция в район „Източен“ се оказа неграмотен.

След подаден сигнал до РИК на място е извършена проверка. Установено е, че лицето не може да чете и пише.

Председателят е бил заменен.

преди 11 месеца в 13:27 ч.

След хартията, и кашоните влизат в действие

И тази нощ се очаква отново да видим крехки и изтощени членове на избирателни комисии да мъкнат и влачат чували с хартия към риковете, където ще се отчитат.

Но това няма да е иновация, а дежавю.

Иновативно решение обаче е взела изборната администрация в секция в кв. "Обединение" в Костинброд. Там вместо параван, зад който да се гласува, е сложен... кашон.

Но както от ЦИК ни обясниха вече и двата вида паравани ще се наричат "параван". Та и "кашоните" са вече паравани.

Снимка 612723

Източник: Александра Никова/ФБ

преди 11 месеца в 13:15 ч.

Анулираха вота в секция в Белгия

Вотът бе анулиран в една от изборните секции в Брюксел. Причината – заснемане на гласуването с телефон.

Застъпник без отличителен знак на една от политическите партии координирал хора в попълването на декларации и гласуване.

преди 11 месеца в 12:53 ч.

Радев очаква най-сетне разум от политиците

Румен Радев очаква най-сетне разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите на гражданите и бъдещето на страната. От изборната активност зависи легитимността на следващ кабинет, подчерта президентът.

Държавният глава увери, че няма да бави свикването на следващия парламент.

преди 11 месеца в 12:38 ч.

Най-висока е избирателната активност в най-малката община

Най-висока е избирателната активност в най-слабо населената община у нас - Трекляно, област Кюстендил. Към 11 ч там от 453 избиратели по списък са гласували 109 души в девет секции, съобщиха от Областната управа в Кюстендил. В областта най-ниска е активността в община Кюстендил - 5,87%.

За цялата област избирателната активност е 7,8%. Там в 286 секции право на глас имат 128 543 избиратели.

Последно обновление в 12:42 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 12:34 ч.

21 сигнала за изборни нарушения са постъпили в ЦИК

21 сигнала за нарушения в изборния процес са постъпили в ЦИК. Те са основно за приканване за машинно гласуване.

Друг сигнал е подаден за това, че в една секция зад граница член на комисията не владеел български, поясни Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

преди 11 месеца в 12:32 ч.

Нормален изборен ден отчита ЦИК с „нормална“ активност

Изборните секции работят нормално, всичко е наред със съставите на СИК. Това обяви на брифинг Росица Матева, заместник-председателят на ЦИК.

8,97% е избирателната активност към 11.00 часа. Най-висока е в Монтана - над 14%, а най-ниска в Пловдив град над 6%.

 

преди 11 месеца в 12:16 ч.

Изборите в Благоевград

24 520 избиратели са гласували в област Благоевград към 11 ч. днес, което е 7.8% от избирателите, съобщиха на първия брифинг в 11.30 ч. днес в Първа РИК.

Най-висока -16.36% е активността в община Якоруда, а най-ниска в Благоевград - 4.54%.

Изборният ден протича нормално и спокойно. Не се отчита сериозен брой сигнали за изборни нарушения.

преди 11 месеца в 12:05 ч.

9.52 е избирателната активност в област Бургас

9.52 е избирателната активност в област Бургас, съобщават от РИК. Най-висока е избирателната активност в Малко Търново – 17.89%, а най-ниско в Карнобат – 8.34%.В Приморско се отбелязва също висока избирателна активност – 16.15, а още по-голяма е и в Царево – 16.39%.

преди 11 месеца в 11:51 ч.

Йотова гласува за стабилно правителство, което да надскочи служебния кабинет

Вицепрезидентът Илияна Йотова гласува да няма повече предсрочни избори и за стабилно мнозинство и стабилно правителство. Тя изтъкна, че служебното правителство е поставило висока летва.

По думите й доходите и цените са първите неща, с които да се заемат депутатите в 49-ото НС.

преди 11 месеца в 11:50 ч.

Премиерът готов веднага да предаде щафетата

Премиерът Гълъб Донев гласува с машина. С позитивна нагласа отишъл до урната, както стана ясно от коментара му пред медиите. Гласувах днес избирателите и избраните да са на една страна, каза премиерът.

Днес е време да избираме, подчерта той и призова избирателите да отидат пред урните. Не е страшно и трябва да се гласува, призова отново Донев както и на последното редовно заседание на Министерски съвет. Трябва да избираме, за да имаме редовно правителство, настоя министър председателят.

преди 11 месеца в 11:43 ч.

Навреме започна изборния ден в Турция

Навреме започна изборният ден в Република Турция, Република Гърция, Република Кипър, Близкия Изток и Централна Азия.

МВнР посочва, че в Република Турция за настоящите избори са разкрити най-много секции – 162, като в 97 от тях се гласува с машина.

Вотът на всички места преминава в нормална обстановка и без големи струпвания пред избирателните секции.

преди 11 месеца в 11:36 ч.

Корнелия Нинова без прогнози с кого би си партнирала в следващия парламент

Председателят на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова упражни правото си на глас в столичното 25 ОУ "Петър Берон" в столичния квартал "Лагера". Без изненада, соцлидерката, чиято партия инициира промените в Изборния кодекс и върна гласуването с хартия, избра именно конвенционалната хартиена бюлетина, за да направи своя демократичен избор.

"Гласувах с хартия, защото вярвам, че тя дава възможност за по-висока избирателна активност", каза тя.

Снимка 612718

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 11:59 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 11:30 ч.

Мая Манолова гласува за прогрес и солидарност

Мая Манолова гласува за обединение, обединение, което прави силата и обединение на лявото. Тя подаде своя вот за прогрес и солидарност. По думите й силната демокрация е това, от което мафията се страхува.

Според нея фаворитите в това състезание са готови да се коалират.

преди 11 месеца в 11:13 ч.

Членове на СИК насочват избирателите да гласуват с машина в София

Членове на СИК масово насочват избирателите да гласуват с машина в София. За това алармират от ГЕРБ-СДС. Партията е подала няколко жалби до ЦИК.

Те посочват, че членове на СИК на територията на Столична община  подканват избирателите още с влизането в секцията да преминат към гласуване с машина, което е нарушение на ИК.

преди 11 месеца в 11:06 ч.

Костадинов не отказва подкрепа за кабинет от никого

Няма как ако българите гласуват, няма как друг да определя съдбата им и съдбата на държавата ни. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който гласува във Варна.

Иначе той очаква на тези избори партията му да стане първостепенна политическа сила. Няма да откаже подкрепата на когото и да било за съставяне на правителство. 

преди 11 месеца в 11:01 ч.

6.4% избирателна активност към 10:00 часа

Избирателната активност към 10.00 ч. е 6,4%. Това сочат данните на Социологическата агенция „Тренд”.

 

 

преди 11 месеца в 11:00 ч.

3.6% избирателна активност към 09:00 часа

По данни на „Галъп“ избирателната активност към 9.00 ч. е 3,6%. Данните са сходни с тези от миналия вот, който се състоя през октомври 2022 г.

Последно обновление в 11:00 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 10:42 ч.

Изборите протичат спокойно, доволен Демерджиев

Няма сериозни нарушенията на изборния процес. Това отчете вътрешният министър Иван Демерджиев в Пловдив, където упражни правото си на глас.

Ситуацията е сигурна и спокойна. Няма бомбен сигнал в последните 24 часа.

преди 11 месеца в 10:35 ч.

Румен Христов чака аритметиката в пленарна зала

Румен Христов, лидер на СДС, изрази надежда да има редовно правителство, но добави, че трябва да се види колко формации ще влязат в парламента. При по-малък брой ситуацията и аритметиката е една, при по- голям брой - различна, каза той.

Той гласува на предсрочните парламентарни избори в столичното 2 СУ "Акад. Емилиян Станев".

преди 11 месеца в 10:18 ч.

Празните бюлетини от машините

Очаква се решението на Централната избирателна комисия за секциите, в които машини отпечатват празни бюлетини. Няколко такива случаи вече има в страната. Сигнали са подадени за четири машини. 

Централната избирателна комисия заседава по въпроса. 

Има граждани и които са отказали да гласуват с хартия, след като машините не работят в техните секции. 

преди 11 месеца в 10:14 ч.

Стефан Янев вижда голяма вероятност да се състави редовно правителство

Стефан Янев избра да гласува с машина. Според Лидерът на Български възход има по-голяма вероятност да има правителство.

Сега червените линии са на заден план, а думите диалог, взаимодействие, решаване на проблемите не са далечни на партиите, по думите му. Той се надява, че формациите ще седнат на масата на преговорите, за да се очертаят приоритетите и да се решат проблемите.

преди 11 месеца в 10:07 ч.

Сигнал за нарушение на Изборния кодекс в община Айтос

Политическа партия сигнализира за нарушение на Изборния кодекс в община Айтос. ГЕРБ алармира, че кметът на с. Черна могила Юсеин Юсеин е регистриран и като застъпник на кандидатската листа.

Съгласно чл.3, ал.3 от Изборния кодекс едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор – кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител и друго подобно.

От ГЕРБ са входирали жалбата си в РИК – Бургас.

преди 11 месеца в 10:04 ч.

Бойко Борисов гласува с хартия

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува с хартиена бюлетина. Той е готов да бъде депутат и си пожела с "мъдростта и опита, който имам, да мога да убеждавам колегите". 

Борисов очаква и повече мъдрост от политиците "въпреки че сега изглеждаме сами срещу всички". Самият той самият увери, че винаги е демонстрирал компромисност.

Снимка 612705

Източник: БГНЕС

преди 11 месеца в 09:48 ч.

Кирил Петков гласува за нормално европейско правителство

Кирил Петков даде гласа си за това да има нормално европейско правителство, европейки пътища, здравеопазване и образование. Днес гласувах с машина, защото не искам двете ми дъщери да ходят да учат в чужбина, искам третата ми дъщеричка да може да се върне да работи в България, посочи бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“.

По думите му няма спасител и всичко зависи от всеки един от нас.

Снимка 612703

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 09:49 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 09:45 ч.

Карадайъ гласува с машина

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ избра да гласува с машина, въпреки че партията му подкрепи връщането на хартиената бюлетина. Взех бюлетина от машината, обяви пред медиите в Кърджали той.

Партията подкрепила това всеки български гражданин да може да гласува с хартия или с машина, обясни избора си председателят на ДПС.

Снимка 612717

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 11:57 ч. на 02.04

преди 11 месеца в 09:33 ч.

ЦИК напомня за забраната

Централната избирателна комисия обръща внимание, че разпоредбата на чл. 205, ал. 5 ИК забранява да се огласяват под каквато и да е форма до обявяване края на изборния ден на територията на страната, резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. Публикуването на данни за предварителните резултати от гласуването на интернет страниците на доставчици на медийни услуги до обявяване на края на изборния ден подлежи на санкция по реда на чл. 475 ИК.

преди 11 месеца в 09:09 ч.

Христо Иванов търси хоризонт на здравия разум за кабинет

Ако хоризонтът е хоризонт на здравия разум трябва да се състави правителство. Ако хоризонтът отново бъде на лични отношения, амбиции кой знае какво може да случи. Това заяви Христо Иванов от ПП-ДБ. Той гласува и затова България да излезе от безпътицата, от политическата криза и да тръгне напредък. 

Коалиция означава съвместно управление, което изисква високо ниво на доверие. ПП-ДБ ще търсят формула, базирана на обединение около приоритети, поясни Иванов.

преди 11 месеца в 08:49 ч.

ЦИК очаква повече дефектирали машини на тези избори

Под 1% от машините на предишния вот не са сработили. Това обясни Стоил Цицелков, член на обществения съвет към ЦИК. Сега обаче той очаква повече дефектирали машини. Производителят е отправил предупреждение, но от коментара му стана ясно, че мерки явно не са предприети. Не са направени актуализации с флашките и с принтерите.

преди 11 месеца в 08:42 ч.

Изборна търговия в България има, откакто е демокрация

Изборна търговия в България има, откакто е демокрация. Това заяви задържаният за търговия с гласове през изминалия ден пастор от Перник. Петър Благоев е категоричен, че няма от какво да се притенсява. Той посочи, че ареста му е голямо унижение.

преди 11 месеца в 08:38 ч.

Първият политик, който гласува

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува на изборите за народни представители в 49-ия парламент. Той упражни правото си на глас по традиция рано сутринта, в 7.50 ч.

Доган гласува с хартиена бюлетина зад параван и запази пълно мълчание, отново по традиция.

Снимка 612702

Източник: БГНЕС

преди 11 месеца в 08:17 ч.

Изборният ден в София започна спокойно

Изборният ден в София започна в спокойна обстановка. Предприети са необходимите мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

преди 11 месеца в 08:08 ч.

Машина за гласуване пусна празна бюлетина в Сливенско

Машината за гласуване в сливенското село Градец не отчете вота на избирател. Устройството изкара празен лист.

Избирателят няма право да гласува повторно, защото вече е гласувал с машина, въпреки че бюлетината е празна.

преди 11 месеца в 07:58 ч.

Ако сте си загубили личната карта

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

преди 11 месеца в 07:49 ч.

Около 13 000 са изборните секции в страната и чужбина

Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина, съобщават от МВнР. В чужбина секциите са 737 броя в 61 държави. Най много секции в зад граница има в съседна Турция и в Обединеното кралство, Испания и Съединените американски щати.

Снимка 612686

Източник: МВнР

Изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 часа българско време в понеделник, 3 април.

преди 11 месеца в 07:40 ч.

4566 кандидати се борят за място в 49-ото НС

За гласа на над 6 милиона и 500 хиляди избиратели и 240 места в парламента се борят 4 566 кандидати, издигнати от 15 партии и 7 коалиции и подредени чрез изтеглен жребий от Централната избирателна комисия.

преди 11 месеца в 07:26 ч.

От 7 до 20 часа

Изборният ден в България започва в 7 часа, а гласуването продължава до 20 часа, като при определени основания и решение на РИК изборният ден може да бъде удължен с един час.

преди 11 месеца в 07:14 ч.

Изборният ден започна първо в Нова Зеландия

Изборният ден започна първо Нова Зеландия в избирателни секции в Оукланд и Крайстчърч. Това стана още в 22.00 ч. българско време вчера.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия.

Последно обновление в 07:18 ч. на 02.04