Направена е много стройна организация за изборите и изборни секции няма да бъдат затваряни. Това увери вътрешният министър Иван Демерджиев след като проведе среща с испанския си колега Фернандо Гранде.

Той подчерта, че в неделя, на 2 април МВР ще направят всичко възможно хората да излязат и да гласуват, без да има никаква опасност. И напомни тезата си за бомбените заплахи - става въпрос за хибридни атаки, които търсят интерес и публично внимание. Хибридните атаки търсят популярност и намират такава, посочи Демерджиев.

Вече има задържани в различни градове на страната, които обаче не са част от каналите, от които идват хибридните атаки, каза Демерджиев и призова за спокойствие.

Източникът на хибридните заплахи не е един, те въвличат лавина от последователите и хора, които се опитват да се правят на атентатори, и такива, които поддържат хибридни атаки. МВР работи по различни случаи, така че в момента, в който имаме категорична позиция за първоизточника на тези действия, ще бъдат обявени, уточни министърът и отново призова за търпение.

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната
Обновена

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната

Получени са десетки сигнали във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора

Не е толкова важен източникът, защото след този източник може да се появят още десетки, посочи като възможност още вътрешният министър.

"Нека хората бъдат спокойни, да гласуват спокойно и ръководителите на училищата и обществени сгради да проявят самообладание, да проявят спокойствие. Ако има реална заплаха първите, които ще подчертаят това, са нашите служители, те са инструктирани по места", категоричен бе Демерджиев.

Той посочи, че всяко едно училище ще бъде проверено, после затворено и ще бъдат запечатани всички помещения, които нямат отношение към изборния процес, ще бъде сложена охрана цяла нощ. "Няма как да има бомба, няма как да има реална заплаха", сигурен е Демерджиев.

Той добави, че държавата няма какво повече да направи, а прави необходимото.

Приемат се нови правила, с които да се отнеме и минималната отговорност, която имат училищните директори, уточни Демерджиев и повтори, че ако има реална опасност първите, които ще алармират затова, ще е полицията.

МВР и службите ще поемат ангажимента да преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до затваряне на училища и пропускане на занятия.

Вътрешният министър каза, че протоколът за бомбените заплахи е необходим, за да се снеме всяка отговорност от директорите на училищата.

ЦИК няма да издава протокол за действие при бомбена заплаха

ЦИК няма да издава протокол за действие при бомбена заплаха

4566 кандидати се борят за 240 депутатски места