Загърбване на партийната партизанщтина и диалог, целящ ясни резултати. Това вижда като работеща формула за съставяне на кабинет бившият премиер, оглавяващ Тройната коалиция и екслидер на БСП и ПЕС в годините - Сергей Станишев.

"Винаги има начин, ако има отговорност, лидерство и визия за управление. Защото за две години виждаме вече 5-ти избори. Нещо драстично променя ли се като съотношение? Да, разменят се първият и вторият, но като цяло картината е една и съща. Хората очакват от политиците не да влачат проблемите, защото сме в едно безвремие, а те да бъдат решени от политиците , коментира той в студиото на Би Ти Ви.

Макар, в тази връзка, хората да чакат лидерство, то обаче не следва да бъде "вождизъм", не спести намек към "Позитано" 20, но не само, Станишев. "Отношението на много лидери е вождистко по отношение на своето племе и съобразяване с моментните очаквания на племето. И виждате колко е трудно и да се признае легитимността на останалите хора."

Станишев призова БСП "да стъпи на Земята"

Станишев призова БСП "да стъпи на Земята"

Той призова партията "не просто да се закача за властта"

"В крайна сметка ние едно общество ли сме, или сме племена, които не си говорят? Ако няма диалог, взаимно уважение и формиране на политики на основата на ясни приоритети, тогава надделява това конюнктурно, партийно отношение от страна на партийния лидери. И чувам - "то било заради местните избори". Обаче формирането на някакво управление има различни форми - програмно, ограничено във времето, ако е необходимо, но в крайна сметка с ясна отговорност."

Политиката не предполага да стоиш в миманса и да опитваш да останеш неопетнен, а да поемеш ясни ангажименти и отговорност, смята бившият министър-председател. Станишев даде и пример - само поради това, че кабинет няма, България през последната година била загубила 300 милиона евро по линия за Плана за справедлив преход. "Защото никой от политиците не поема отговорност и не прави нищо. Търкаляме и плана за възстановяване и се опасявам, че с този подход няма да усвоим тези пари."

От новите депутати зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo по ПВУ

От новите депутати зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo по ПВУ

Служебното правителство няма да входира искане до ЕК за втория транш по Плана