Ако ПП-ДБ се коалира с ГЕРБ, на следващите избори първа политическа сила ще е "Възраждане". Това каза в ефира на Нова телевизия съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев.

На въпрос ще се разцепи ли коалицията между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", Василев заяви, че това няма да стане. "Разнобой няма. Ще има една обща парламентарна група. Всички са на това мнение", отговори категорчино Василев.

"Със сигурност искахме да сме първи. Съвсем практично резултатът не е неочакван. Знаете, че миналото лято не направихме коалиция, тъй като е ясно, че механичният сбор на партии отблъсква избиратели и в двете формации. В началото на кампанията направихме проучване. Видя се, че заради събирането ни - около 10% от избирателите на ПП се отказват да гласуват за партията, а от ДБ се отказват около 20% . Ако правехме тактическа сметка, най-вероятно трябваше да се явим по отделно, но не беше това целта. България беше на пети избори. Страната е в много, много тежка криза", допълни Василев.

ПП-ДБ остават на категорична позиция - няма да подкрепят правителство на ГЕРБ под никаква форма, уточни Василев.

ПП/ДБ: Без подкрепа за ГЕРБ – и техен мандат, и кабинет с техен пръст

ПП/ДБ: Без подкрепа за ГЕРБ – и техен мандат, и кабинет с техен пръст

Бойко Борисов: С търпение се постига много повече, отколкото с инат

"Говори се все едно България е софра и трябва да си разделим баница, но не е така. След всеки компромис България свършва с национална катастрофа", поясни съпредседателят на ПП.

Ако се стигне до втория мандат вторите са готови да поемат отговорност и да опитат да съставят правителство. "Със сигурност ще предложим правителство с ясна посока на движение и тогава ще видим партиите, които искат да я подкрепят", каза още той.

"Преди да говорим за правителство, трябва да уточним в каква България искаме да живеем. Хората емигрираха от България не заради един човек. Начинът, по който обществото е построено не им харесва. Искат да живеят в европейско общество", обясни представителят на ПП-ДБ.

Той нарече пътят по който е била водена България от ГЕРБ "латиноамерикански" - където малко фирми печелят обществените поръчки има бедност и висока миграция.

Асен Василев коментира и изказването на бившия транспортен министър в кабинета на Кирил Петков - Николай Събев, който призова Василев и Даниел Лорер да подадат оставки и да напуснат партията.

"Г-н Събев има правото да призовава за всякакви оставки. Като стане член на партията, ще има и възможност да я поиска официално", каза съпредседателят на ПП.

С всеки следващ вот ПП ще губят, прогнозира Андрей Райчев

С всеки следващ вот ПП ще губят, прогнозира Андрей Райчев

Ако ПП направят грешката да предизвикат нови избори, може да се наредят дори на трето място