Министърът на правосъдието в служебния кабинет "Донев" Крум Зарков е категоричен, че изборите, пети парламентарни такива за 2 години, са били честни.

"Резултатите бяха признати от участниците в тях, това е най-важното. Бяха много трудни заради последните промени в Изборния кодекс - връщането на хартията в процеса върна надрасканите протоколи.

Върна, до голяма степен, и невалидните бюлетини. А тези, които обясняваха, че това ще върне избирателите, се оказаха неправи", направи индиректна, но ясна препратка към аргументите на Корнелия Нинова за връщането на хартията той в интервю за bTV.

Припомняме, че именно заради гласа на Зарков против връщането на хартиената бюлетина инициативата на Нинова за промени в Изборния кодекс не успя да бъде гласувана в по-миналото 47-о Народно събрание

"Категорично служебното правителство се справи с изборите и по-конкретно Министерството на вътрешните работи, които носеха най-голяма отговорност.

А и Министерството на електронното управление, които бяха поставени практически пред една невъзможна задача - за 40 дни да осигурят огромен брой устройства и да обезпечат цялата технология", похвали колегите си Зарков.

Аргументира се още - фактът, че никоя от партиите не е оспорила изборните резултати, бил показателен за това, че изборният процес в крайна сметка бил проведен по правилата.

Крум Зарков: Хартиената бюлетина не решава проблемите в БСП

Крум Зарков: Хартиената бюлетина не решава проблемите в БСП

Министър Зарков коментира резултатите на БСП от изборите

Смесеното гласуване, смята министърът - и с машина, и с хартия, било "възможно най-лошият вариант".

"Това са гарантирано сгрешени, надраскани протоколи, 45 000 са невалидните бюлетини. И това дали има видеонаблюдение или няма видеонаблюдение - проблемът е на друго място."

А що се касае до критиките по адрес на служебния кабинет от страна на партиите: "Щом една политическа сила се оплаква от няколко министри, които съм им неудобни, а друга се оплаква от други министри, е сравнително показателно, че служебното правителство не е имало за цел да навреди на никого, нито да помогне на когото и да било".

Очаквано, Зарков не спести коментар и по вътрешнопартийните теми, касаещи партията столетница БСП. "Питайте я нея (Корнелия Нинова). Аз не съм запознат с плана за убийство на БСП, но виждам резултатите на БСП. И ако Нинова ги интерпретира като нещо добро, това си е неин въпрос... За мен резултатите са доста слаби."

Крум Зарков: Търси се парламент, който да реши докладите на САЩ

Крум Зарков: Търси се парламент, който да реши докладите на САЩ

Правосъдният министър с критики към Иван Гешев

Правосъдният министър е песимист и по отношение на намерението на лидера на БСП Корнелия Нинова да проведе вътрешнопартийно допитване, което да каже "да" или "не" за евентуална колаборация с първата партия - ГЕРБ.

"С какви условия, с каква цел? Непрекъснато говорят - кой с кого... Защо? Това е големият въпрос - защо някой би подкрепил някого другиго? Като все още няма никаква яснота, има ли някакъв ясен апел към БСП или някоя друга партия, има ли ясна концепция? Между друго, винаги съм бил радетел да се питат хората, но към момента, така поставен въпросът, зад него няма никаква конкретика, за да може човек да се произнесе."

Крум Зарков: Румен Радев не може да бъде разследван, докато е на поста президент

Крум Зарков: Румен Радев не може да бъде разследван, докато е на поста президент

БСП се е затворила, но пред нея все още има хоризонти, прогнозира служебният правосъден министър

Зарков избягна от директен коментар на председателя на "столетницата" Корнелия Нинова, но посочи - БСП вече е пета по електорална тежест партия с 9%. "Аспирациите за управление не кореспондират много с този резултат, нали?"