Машинното гласуване победи. Видеонаблюдението при хартиения вот съвсем не е напразно. Такава констатация на пресконференция в БТА направи гражданското сдружение "Демокрация и законност" в резултат на проведените предсрочни парламентарни избори на 2 април.

Готви се закупуването на оптични скенери за сметка на данъкоплатеца. Позицията на сдружението по този въпрос е, че това по никакъв начин няма да спомогне за изборния процес, а би ги направило по-скъп, изтъкна Борислав Цанов, член на "Демокрация и законност", въпреки че не каза откъде има такава информация.

Той посочи, че има повече случаи на административни нарушения при изборите на 2 април. Въпросът е дали компетентните органи са предприели и дали ще предприемат съответните действия за привличане към отговорност на виновните лица. Сдружението ще проследи всичко, което се случва, и ще информира обществото своеовременно.

Крум  Зарков: Служебният кабинет успял да проведе честни избори въпреки хартията

Крум Зарков: Служебният кабинет успял да проведе честни избори въпреки хартията

Зарков не спести коментар и по вътрешнопартийните теми

Цанов добави, че на изборите на 2 април били извършени сериозни нарушения и това съждение намерило израз в декларация на Висшия адвокатски съвет.

Организирането на наблюдение на изборите е приоритет на сдружението, защото провеждането на прозрачни и честни избори в напълно съответствие със закона е фундамент на демокрацията. Сдружението изповядва разбирането, че дори когато изборите са частично опорочени, демокрацията е сериозно накърнена. От изборите на 2 април демокрацията е сериозно накърнена, посочи Цанов.

Анастас Гьоков, член на "Демокрация и законност", отбеляза, че това, което сдружението направило като първа стъпка за анализ на резултатите, било машинно да сравнят данните от машинното гласуване и информацията, записана в паметта на самото устройство. Освен това сдружението направило сравнение между числата от единия и от другия източник, като такива разлики се установили в огромно количество.

Сдружението открило разминаване в данните на 4 375 позиции. Грешките не изглежда да са ограничени в някои политически сили, а има много случаи, в които първоначално не са отчетени преференции, а след това такива са дописвани на ръка. Най-много от разликите са в секция в 23 МИР-София - 11 разлики в числата. Следват две секции в Пловдив, в които също има разминаване на числата.

Най-силните депутати в НС: Божидар Божанов от ДБ и Славена Точева от ГЕРБ

Най-силните депутати в НС: Божидар Божанов от ДБ и Славена Точева от ГЕРБ

Айти специалистът се изкачи от девето място след водача Кирил Петков

По отношение на разликите в броя преференции, най-голямо количество разлики има в графата "без преференции". Най-много разлики за преференциите има в Русе, в с. Възраждане. Това огромно количество разминаване, което се получава като абсолютна стойност на броя гласове и преференции, не е чак толкова голяма стойност, е просто недопустимо. Това са най-лошо проведените избори, разкритикува Атанас Гьоков.

Над 44 000 са невалидните хартиени бюлетини, спрямо 5 000 на предишните избори, според сдружението. Няма малки грешки, когато се говори за гласуване. При местните избори, местните власти понякога се избират с разлика от 1-2 гласа, а същите тези грешки, направени на изборите на 2 април, биха дали много по-голям ефект и разлика в резултатите и избраните лица, предупреди Гьоков.

За него, дори да има човешки грешки, след толкова провеждани избори трябва да има механизъм за отсяване на хора, които могат да участват в СИК. Трябва да има някакъв вид сертификация на председателите на СИК, с които ЦИК да удостоверява, че тези хора са запознати с работата, която вършат, и че могат да водят тази дейност, коментира още Гьоков и даде пример, че само ценз за грамотност не е достатъчен.

Никой не проверява грамотни ли са членовете на СИК

Никой не проверява грамотни ли са членовете на СИК

Грешките в протоколите ЦИК обяснява с сложните преференции

Цветелина Пенева, бивш член на Обществения съвет към ЦИК и настоящ член на сдружение "Демокрация и законност", заяви, че българската избирателна система се нуждае от нов прочит. Видеонаблюдението осветли какво се случва, след като се заключат стаите, и какво става с изборния резултат. Методическите указания на ЦИК и които трябва да бъдат основа за обучение и основа за това какво да се прави не само в изборния ден, но и след края на изборния ден по отношение преброяване на резултатите, показват ясна работа, обясни Пенева.

Тя отчете, че има разминаване между машинно гласуване и протоколите на СИК от изборите на 2 април. Пенева настоя за спешни законодателни промени и хората, избрали да гласуват на машина, да се отчете техният глас като машинно гласуване, а не след това да поправят многократно.

Цветелина Пенева призова депутатите да се замислят дали можем да продължаваме по този начин с промени в Изборния кодекс.