Централната избирателна комисия ще изпрати писмо до всички 31 районни комисии във връзка с направения анализ на несъответствията при повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии и множеството грешки, съобщава БНР.

Решението е по предложение на председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя посочи, че ще бъде поискана информация от Районните избирателни комисии в срок до 11 април поради какви причини не е изпълнена разпоредбата на Изборния кодекс в случаите на съществени несъответствия във вписаните в протоколите на СИК данни и те са били приети със сработили контроли.

Съгласно Изборния кодекс, когато Районната избирателна комисия установи несъответствие между фабричните номера на получения и предадения протокол от секционната комисия или съществено несъответствие във вписаните в протокола данни, което не може да се отстрани от СИК, тогава СИК заедно с РИК извършват ново преброяване на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни избирателни комисии.

ЦИК обяви финално партиите и мандатите им в 49-то Народно събрание

ЦИК обяви финално партиите и мандатите им в 49-то Народно събрание

"ГЕРБ-СДС", "Продължаваме промяната- Демократична България", "Възраждане", "Движение за права и свободи", "БСП за България" и "Има такъв народ"