Председателят на победилата на изборите партия ГЕРБ отново протегна ръка за съставяне на редовен кабинет на опонентите си - коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Но и постави изрично условие - партията му няма да гласува за редовен бюджет за 2023 година, ако не бъде съставен редовен кабинет.

"На инат няма да се приемат нито бюджет, нито реформи, нито правителство. На обратно - при правителство, ще има и бюджет и реформи."

Първият коментар на лидера на победителите в изборите ГЕРБ/СДС Бойко Борисов дойде едва днес, сряда, въпреки че вече се очакваше да е утре - четвъртък, след крайния срок за публикуване на резултатите от ЦИК. Вчера обаче от ПП нарушиха мълчанието, което може би и предизвика Борисов да наруши също своето - макар и частично, тъй като направи по-скоро изявление и не искаше да отговаря на въпроси.

Борисов поздравява с победата финландец, мълчи все още за своята

Борисов поздравява с победата финландец, мълчи все още за своята

Лидерът на ГЕРБ се изяви в Туитър

"Целта на едни избори е да се излъчи правителство - един път бива, втори път бива, трети път, както казва народът - стомната... единственото, което трябва да направи това Народно събрание, е да излъчи правителство, каквато и да е цената за партиите. Иначе нови избори означава още от същото и риск за парламентарната демокрация", заяви лидерът на ГЕРБ. Той се обърна с призив към "лидерите на партиите" да престанат да чертаят разделителни линии, въпреки че сам начерта такава, поставяйки условието за бюджета.

Уточни на въпрос на News.bg обаче основния акцент и новина, излязла от изказването му - че ГЕРБ няма да подкрепят проекта за редовен бюджет, ако няма редовен кабинет в новото 49-о Народно събрание. Основната причина е, защото в предизборна ситуация не може да се опази бюджетна дисциплина и всички ще предложат и заложат фантасмагорични числа.

Гълъб Донев между две хипотези: Ще има или не редовен кабинет

Гълъб Донев между две хипотези: Ще има или не редовен кабинет

Неотложните задачи пред депутатите - бюджет, инфлация и законите по ПВУ

Борисов отправи поздравления към всички партии, влезли в парламента, и обяви - ГЕРБ ще говори с абсолютно всички, макар и естествените партньори на партията му да били тези формации, които изповядвали сходни ценности, като например подкрепата за Украйна, влизането в Шенген и Еврозоната.

"Най-стабилното управление, което би успокоило бизнеса и народа, е коалиция между големите партии, това съм го казвал и преди изборите. Неслучайно дори г-н Петков казваше, че ако втората партия не подкрепи първата, народът ще я накаже. (...) Българите казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП и ДБ не може. Личните ни чувства нямат никакво значение."

Въпреки това Борисов ще покани всички партии, които българският народ е изпратил в парламента.

В евентуален бъдещ кабинет ГЕРБ ще е готов на всякакъв диалог, в това число на масата стои и опцията служебни министри на президента Радев да останат на постовете си. Борисов не само повтори, че ще бъде депутат, но и лично ще води преговорите за правителство.

Направи впечатление, че Бойко Борисов поздрави с резултатите поименно две партии - "Да, България" и "Възраждане", а в рамките на изявлението си подчерта, че никой няма право да подценява "Възраждане", след като и на тези избори са добавили 100 000 гласа, а и много висшисти гласуват. Затова и с "Възраждане" ГЕРБ също ще говорят много сериозно.

Костадинов гледа към нови избори

Костадинов гледа към нови избори

Досега е нямало опити за контакт от страна на други политически лидери

Борисов отново прокара разделителна линия, заяждайки се само с ПП в коалицията - "Не сме надували балони, подреждали маси, разливали шампанско", и завоалирано отговори на решението, обявено от Асен Василев и Кирил Петков вчера. Според Борисов всички разговори за политики минават през редовно правителство.

Лидерът на ГЕРБ не изключва и опцията да се създаде кабинет без ПП и ДБ. "Нормално е тези, които взимаха тези решения (довели до кризата и инфлацията), да участват в решаването на проблема, а не да се крият и казват - на нас са ни по-важни местните избори. (...)" Какво обаче ще стане в противен случай - "ние ще направим коалиция. Виновни обаче за нестабилността след това ще бъдат те. И тънките им сметки (да чакат местните избори) няма да излязат верни, защото, ако има друга работеща коалиция в парламента, тя и по места ще сработи след това и те ще изгубят и местните избори".

Петков и Василев отсякоха: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ не

Петков и Василев отсякоха: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ не

Националният съвет е дал обаче мандат за разговори

И отново по отношение на местните избори Борисов се обърна шеговито към опонентите си - да кажат кои градове толкова много искат и ГЕРБ нямало да издигат кандидати там, само и само да има правителство.

В края на брифинга Борисов заяви, че няма да отговаря на въпроси, защото всяка изречена дума би била риск и "някой ще е наранен".

Лидерът на ГЕРБ отговори накратко и на друг въпрос - ще подкрепи ли импийчмънт на президента в 49-то НС. Отговорът отново би бил категорично не, тъй като "в този хаос, в тази ситуация, да ударим единствената неразпаднала се институция би било катастрофа".