Служебният кабинет излезе с концепция за бюджета за годината. Тя предвижда 3% дефицит. Проектът ще бъде предложен за обществено обсъждане на 3 април, ден след като страната ни гласува на поредните предсрочни избори, а до 26 април трябва да мине в Министерски съвет, а преди това и през НСТС.

Това обяви на извънреден брифинг министърът на финансите Росица Велкова. Заради гласуваните от няколко предходни парламента разходни политики дефицитът е 6,9%.

На 17 март ще бъдат представени данъчните закони, а финансист номер едно обеща и разходни политики в макрорамката.

Велкова обясни, че ще предложат да се въведе данък свръхпечалба. Това ще е еднократен данък. С него ще бъдат облагани и публичните предприятия.

Предвижда се увеличение на ТОЛ таксите също така. Ще се вдигнат и някои от намалените ДДС и акцизни ставки, концесионните възнаграждения ще се индексират с инфлацията.

Вдига се акцизът и на нагреваемите цигари.

Очакваният ефект от предложенията за приходни мерки е в размер на 6 млрд. лв.

Министърът на финансите притеснен от големите харчове, заложени от 47-ото НС

Министърът на финансите притеснен от големите харчове, заложени от 47-ото НС

Росица Велкова поиска министерствата да съкратят разходите си с 20%

Заедно с тези предложения Росица Велкова обеща засилен фискален контрол. Само с тези мерки ще се запазят увеличените пенсии и заплати в бюджетния сектор. 10% ръст на заплатите може да има само там, където досега не е имало такъв. Ако се преизпълни бюджетът, Митниците и НАП може да очакват увеличение на заплатите. Капиталовите разходи да не могат да се пренасочват за друго освен предвиденото, планира още финансовото ведомство.

Ще се предложат и промени в Кодекса за застраховане.

Тя предупреди, че в зависимост какво решат депутатите, може да се стигне до заеми от МВФ. Запазва се ДДС на хляб, брашно, книги и бебешките храни.

Велкова предупреди още, че има риск за валутния борд, ако дефицитите са твърде високи.

Държавата не е изправена пред фалит, успокои обаче финансовият министър.

Росица Велкова поясни, че Народното събрание ще има окончателния глас как да изглежда бюджетът. Ако те го приемат в този вид, нямаме риск за влизане в Еврозоната, подчерта финансовият министър.

Държавата ще търси допълнителни приходи от 6 млрд. лева, за да остане платежоспособна

Държавата ще търси допълнителни приходи от 6 млрд. лева, за да остане платежоспособна

Всякакви приказки за промяна на фиксирания курс на лева са призив за грабеж