Отпада датата 1 януари 2024 година, от която България планираше да приеме еврото. Това обяви на пресконференция в Министерството на финансите ресорният служебен министър Росица Велкова.

"На 13 февруари въпреки дейностите по подготовка, които са извършени, нямаше изслушване в Еврогрупа, независимо, че беше в предварителната програма. То беше отменено, защото европейските ни партньори считат, че имаме сериозно изоставане в законодателната част, свързана с неприемане на необходимите законопроекти - промените в Кодекса за застраховане, Законът против изпирането на пари. Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 година. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. (...) Европейските ни партньори са следили внимателно законодателния процес", съобщи Велкова.

На разговори в Брюксел Валдис Домбровскис и Паскал Донахю са уведомили за решението на ЕК България да не подава конвергентен доклад, който е ключова стъпка преди приемането на еврото, докато не приеме нужните законови промени, но още, което е от съществено значение - да започне да отговаря на критериите за инфлация, което към момента не е факт, а е един от основните Маастрихтски критерии.

Синдикатите стоят твърдо зад еврото, а "Възраждане" ще събират над 500 хил. подписа

Синдикатите стоят твърдо зад еврото, а "Възраждане" ще събират над 500 хил. подписа

Според КНСБ влизането в еврозоната ще е мощен двигател за повишаването на доходите и пенсиите

Освен намаляването на инфлацията, пред страната ни следва да има и стабилни фискални перспективи, които да гарантират и че дефицитът няма да прехвърли 3% от брутния вътрешен продукт с хоризонт до 2026 година.

"Беше договорено да подадем конвергентен доклад в момента, в който си изпълним ангажиментите."

"Служебният кабинет активно работи за намаляване на инфлацията, очакваме от парламента приоритетно да гласува нужните законопроекти", посочи финансовият министър.

Възраждане събрали 247 000 подписа, но ги влудявали с доноси

Възраждане събрали 247 000 подписа, но ги влудявали с доноси

Клепал ги организатор на протести в подкрепа на Иван Гешев с няколко присъди

Срокът, който страната ни ще преследва за приемането на единната европейска валута, се измества най-вероятно с година - 1 януари 2025 г.

"Новият срок, за който сме водили проучвателни разговори, при условие, че в края на юни или юли месец покрием критериите, би могло да подадем веднага доклад, а не да изчакваме редовният доклад, който ще бъде извършван в началото на 2024. Което означава, че можем да бъдем присъединени към еврозоната в срок не по-късно от 2025 година", коментира Росица Велкова.

Но изрично уточни - законово няма пречка датата да е и преди началото на 2025 година, като например възможна дата е и 1 юли 2024 година.