Конституцията ясно указва мястото и правомощията на президента в процедурата по съставяне на правителство. Това заяват от прессекретариата на държавния глава, цитиран от БНР, във връзка с предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов министри от назначения от президента Румен Радев служебен кабинет да участват в евентуално редовно правителство.

Припомняме, че след като коалицията ГЕРБ/СДС спечели парламентарните избори на 2 април, следва тя да получи от Радев първия мандат за сформиране на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

Държавният глава е отговорен за провеждането на консултации с парламентарните групи и за връчването на проучвателни мандати за съставяне на кабинет. Подкрепа за формиране на редовно правителство следва да се търси от мандатоносителя сред останалите парламентарно представени политически партии, отсичат от президентството.

Президентът носи отговорност за назначаването на служебен кабинет в изпълнение на член 99-и от Конституцията, само когато Народното събрание не е в състояние да излъчи редовно правителство, се казва още в позицията на "Дондуков" 2.

Борисов с протегната ръка: Без редовен кабинет няма да гласуваме бюджета

Борисов с протегната ръка: Без редовен кабинет няма да гласуваме бюджета

ГЕРБ ще разговарят с "Възраждане" много сериозно