Президентът на България от 2012 до 2017 година, излъчен от ГЕРБ - Росен Плевнелиев, вижда "светлина в тунела" що се касае до шансовете да бъде съставено редовно правителство в новия 49-и парламент. 

Той и Соломон Паси, припомняме, бяха основните съставни части от "контактната група", организирана от Бойко Борисов, за да търси обща почва на разбирателство между наредилата се първа партия в миналото Народно събрание и останалите политически сили.

"Винаги има нужда от медиатори, но този път си мисля, че дойде по-различно време, време разделно, време за политици. И аз съм оптимист, че има няколко толкова тежки проблеми, които са толкова наболели, че ще накарат политиците да видят светлина в тунела. В прав текст - ние сме изправени на ръба", коментира той пред Би Ти Ви.

Опасността, която назрява, предупреди експрезидентът, е България да изпадне в още по дълбока изолация и дори да бъде отделена от Румъния в пътя към Шенген. "България е наникиде, буферна зона, периферия тежка."

Основни стратегически задачи за страната ни следва да бъдат членството в еврозоната и приемането на редовен бюджет, защото заради неслучването на първото изтичали младите хора от България, а заради второто общините фалирали.

Редовен бюджет трябва и за Шенген, и за Еврозоната, и за ПВУ, настоя Симеон Дянков

Редовен бюджет трябва и за Шенген, и за Еврозоната, и за ПВУ, настоя Симеон Дянков

Инфлацията не трябва да пада по-бързо от тази в Европа

Но основно: "В момента живеем е една квазипрезидентска република. Та нима най-после отговорните демократи, политическите фактори в България не трябва поне мъничко да възстановят баланса в Републиката?", изрази главното си опасение президентът в периода 2012-2017 година.

Де факто имало "тотално припокриване" между ГЕРБ и ПП-ДБ по "много, много, много от делата, които трябва да се свършат в държавата", установил Плевнелиев в битието си на модератор преди месеци.

"Но по тези 5 приоритети - Шенген, еврозона, реформа в правосъдието, която е обвързана и в Плана за възстановяване, модернизацията на страната.... Иначе ще изгубим не 1 милиард, а 10 милиарда лева. И мога да го докажа това нещо. И пето - демокрацията като баланс, а не президентската република."

От новите депутати зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo по ПВУ

От новите депутати зависи кога ще си поискаме 724 млн. еврo по ПВУ

Служебното правителство няма да входира искане до ЕК за втория транш по Плана

ПП вече, смята Плевнелиев, се доближават до нивото на "Възраждане", а ако отидем на шести поредни избори може би партията на Костадинов ще се нареди втора. "Това ли искаме?", попита той.

ГЕРБ биха направили грешка, ако демонстрират подход, подобен на този на ПП от миналия парламент, т.е. да предложат правителство на мнозинството, посочи Плевнелиев. Според него партията на Борисов следва открито да заяви в парламента въпросните основни 5, според президента в периода от 2012-2017 година, приоритета, като търси открита подкрепа за тях. "Който подкрепи е добре дошъл за разговори. Който не подкрепи - добре дошъл в групата на "Възраждане".

Асен Василев: Коалицията ПП-ДБ няма да се разцепи

Асен Василев: Коалицията ПП-ДБ няма да се разцепи

Ако се стигне до втори мандат ПП ще състави правителство